Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Незаличени избиратели в списъците във варненския квартал "Максуда"
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 22.03.2017Коментари (0)1733
© БНТ
Десетки имена на жители на варненския квартал "Максуда", чиито адресни регистрации са във вече разрушени незаконни сгради и които трябваше да бъдат заличени, все още присъстват в избирателните списъци. Разследване на БНТ показва, че адресите в района са създавани хаотично и без ясни правила. Един имот например присъства с два адреса в две различни избирателни секции.

Георги и семейството му живеят на "Иван Селимински" 97. Нямат документи за къщата. Преди две години общината разрушава шест строежа, които имат същия административен адрес и както пише в отговор до нас - заличава и адресните регистрации на живущите в тях. Така на практика те не могат да останат вписани на този адрес в избирателните списъци. Адресът обаче не е заличен от системата на ГРАО, тъй като според общината се дублира със съществуваща законна сграда. Така номер 97 е в списъците и на изборите през 2016 и на настоящите. С право на глас на този адрес на тези избори са 68 души.

По-задълбочена проверка показа, че през 2011 в района се получава писмо от Дирекция Общинска собственост с искане да се издаде удостоверение за административен адрес на два имота в дерето. Според техниците в общината до този момент никой от имотите в тази част на махалата нямат административен адрес.

Така общината през 2011 създава административните адреси в дерето. За да бъдат включени обаче в обхвата на избирателните секции, в тях трябва да има законни жилищни сгради. Тоест общината трябва да е отстъпила правото на строеж върху имотите и построените сгради да са законни или най-малкото търпими. И само в този случай там може да има регистрирани хора. И тъй като адресите са създадени през 2011, регистрацията трябва да е станала след този период.

В същото време проверка показа, че много от хората, чиито адресни регистрации трябва да са заличени през 2016 и на тези избори са в избирателните списъци. Тоест ако вземем за пример "Селимински" 97 голяма част от тези 68 гласоподаватели в списъците са същите, чиито незаконни постройки са били разрушени преди две години и чиито регистрации следва да са заличени. И за да стане още по-сложно - десетките адреси, водещи се на различни улици и с незаконни постройки, разрушени тогава са били регистрирани в един единствен поземлен имот. Това би трябвало да е невъзможно. Би трябвало да е невъзможно и попадането им в системата на ГРАО след като постройките са незаконни, но и това е факт. А действията на общината през 2011, когато в съседни поземлени имоти създава служебно нови административни адреси, част от които се дублират с адресите на разрушените незаконни постройки на практика дава обяснение на настоящата каша.

Част от махалата попада и в съседния район Одесос. Там доста свободно се отнасят към траекториите на улиците, адресите и имотите. Първият пример е ул. "Панайот Хитов" 48 - адрес, който попада в обхвата на избирателна секция 75. Според данните в информационната система на Агенцията по кадастър това е улица "Панайот Хитов". Същевременно и не е.

Така на мястото на "Хитов" 48 е "Крайезерна" 48, която обаче също фигурира в избирателните списъци, но в друга секция - 78.

Видяхме един имот с два различни адреса, включени в две различни избирателни секции. На друг адрес "Княз Черказки" 57 пък се водят два различни имота, като и двата са разположени на няколко пресечки от улицата, на която трябва да се намират. Друг срещан феномен е няколко имота на значително разстояние един от друг да са с един адрес - например "Пробуда" 205, който според кадастъра е тук и в същото време седем сгради на съвсем различно място са на същия адрес.

Странно са се стекли нещата и на улица "Наум" 52. Един от десетките общински или държавни имоти в района. Според данните в кадастъра в него са построени една триетажна и една двуетажна къща. Според действащия план в района тук може да има само временен строеж със силно ограничена квадратура. Видимо ситуацията е различна. От Областната управа във Варна ни заявиха, че за този адрес има отстъпено право на строеж, но не изясниха как в крайна сметка е издадено удостоверението за търпимост и кога е станало това. Резултатът е, че адресът е включен в системата на ГРАО, а оттам в избирателните списъци. По подобен начин се развиват нещата и на "Наум" 50, който е общински имот. Там за незаконната двуетажна къща през 2014 е издадено удостоверение за търпимост.

В този контекст няма да ви изненадаме, че стотици имоти в района не фигурират в информационната система на Агенцията по кадастър. Само на "Пробуда" - 96 от всички 191 адреса, включени в избирателните списъци ги няма. От Агенцията не отговориха на писмото ни. Не получихме обяснение и от ГРАО. Потърсихме и МВР с въпроса колко души живеят по постоянен адрес на "Пробуда". Отговориха, че системата им не работела така, тоест при даден точен адрес не могат да разберат колко души по лична карта, издавана от тях, живеят там. Интервю отказаха и от Областната управа във Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: