Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът подкрепи запазването на народните танци в Хуманитарната гимназия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 22.03.2017Коментари (0)2272
© Черно море
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Кметът на Варна Иван Портних подкрепи искането на Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна за откриване на паралелка с професия "Танцьор" с две специалности - "Български танци" и "Модерни танци".

"Ще направя предложение до Министерството на образованието и науката за промяна на държавния план-прием за учебната 2017/2018 г. А при необходимост - иницииране и на законодателна промяна за решаване на проблема" - написа той в официалния си профил във фейсбук.

Началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова поясни, че според закона няма как обучение по професия танцьор да се извършва в две училища на територията на областта. На завършващите диплома с професия танцьор издава Националното училище по изкуствата "Добри Христов". "То е под юрисдикцията на Министерството на културата и с него съобразява приема си", отбеляза Венцеслава Генова. Тя подчерта също, че от НГХНИ "Константин Преславски" трябва да уточнят статута си. "Според новия закон прием след четвърти клас могат да извършват само математическите и природоматематическите гимназии. Т.е. ако остане със статут на гимназия, НГХНИ "Константин Преславски" няма как да приема ученици след четвърти клас. Ако иска да продължи да обучава ученици от пети до седми клас, би трябвало да приеме статут на средно училище, което означава да осигури обучение на деца от първи до четвърти клас. Ако приеме статут на гимназия, може да приема ученици след седми и след осми клас" - допълни Генова.

Началникът на РУО-Варна подчерта, че не става въпрос за закриване на обучението по хореография в НГХНИ "Константин Преславски". "Хореографска паралелка ще има, но с прием след осми клас" - заяви тя.

"Не искаме нищо за себе си, искаме да продължим да градим и да даваме.

Имаме невероятен екип в катедрата по хореография. В нея работят 12 специалисти със средна възраст 29 години, а много от тях са отличавани като най-добър млад учител на годината.

Възпитаниците ни са заслужили много грамоти от национални и международни състезания. И сега ни казват, че не можем да разкрием професионална паралелка по хореография. Вероятно има аргументи. Но не бива да се унищожи това, което сме правили до момента.

Обучението по народни танци е най-българското обучение, наравно с това по български език и литература. Апелирам към институциите да мислят не само за букви и членове от закона, а да мислят с душите и сърцата си, да мислят като българи.

Ако бъде заличено обручението по народни танци, което няма аналог, то много трудно може да се възроди. Ние възпитаваме личности, които и в момента са и ще продължават да бъдат достойни посланици на България по света с осанката и родолюбието, което носят в сърцата си.

Запазването на обучението по хореография в НГХНИ "Константин Преславски" не е само кауза на ръководството на училището, на родители и на нашите ученици, това е кауза с национално значение" - каза в емоционално слово директорът на НГХНИ "Константин Преславски" Емил Груев.

Обучение по хореография в гимназията се извършва от 10 години. В момента по специалността се обучават 207 деца от V до XII клас.

Източник: Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 5
02.05.2017 »
12.04.2017 »
11.04.2017 »
06.04.2017 »
22.03.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: