Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лиляна Павлова: Управленската програма на ГЕРБ предвижда национална стратегия за развитие на културата
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 22.03.2017Коментари (0)2303
©
Управленската програма на ГЕРБ предвижда създаването на национална стратегия за развитие на културата. Тя обаче трябва да бъде жив документ, който да дава резултати, а не да събира прах на нечие бюро или по рафтовете. Това коментира водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова, която заедно с директора на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" и кандидат за народен представител д-р Емилия Милкова се срещна с представители на културната общественост във Варна.

"Националната стратегия за култура трябва да бъде базирана на ясни и конкретни критерии и да обхване развитието на всички изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм. Най-важното за една стратегия е да има ясен план и визия за гъвкаво и целево финансиране, а законовите промени, които предвижда, да бъдат обект на консенсус, отчете още Лиляна Павлова.

"Единствено сред приоритетите на ГЕРБ фигурира визия за изграждане на национална стратегия. Бихме могли да имаме силно влияние и най-после този документ да се облече в законодателна форма", отбеляза на свой ред Емилия Милкова. В качеството си на директор на варненската библиотека тя високо оцени факта, че в управленската програма на ГЕРБ е заложена подкрепа за обновяване на библиотечните фондове.

Представителите на читалищата споделиха трудностите, които срещат при поддръжката на сградния фонд. Изказани бяха предложения за отделно субсидиране на читалищните библиотеки, както и за облекчаване на читалищата от дължимата такса "Смет". Дискутирани бяха и възможностите, които предлага общинския Фонд "Култура".

Лиляна Павлова изтъкна, че за модернизиране на материалната база на училища, театри, опери, музеи, читалища могат да се търсят възможности за европейско финансиране. "Радвам се, че Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна е първото с одобрен проект по Оперативна програма "Региони в растеж" в сферата на културата", коментира водачът на варненската листа на ГЕРБ и отчете, че програмата за развитие на селските райони и фондовете за градско развитие предлагат възможности за финансова подкрепа на читалищната дейност.


По повод новата сграда на библиотеката Павлова посочи, че за реализацията на проекта ще се търсят различни форми на финансиране, включително и чрез европейските програми. "Сградата ще бъде мултифункционална, с условия за провеждането на семинари и конгреси. Това ще бъде домът на знанието и духа, който Варна безспорно заслужава", категорична бе Лиляна Павлова и припомни, че за първи път в страната от 30 години насам предстои строителство на библиотека.

В качеството си на директор на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова, която е и председател на комисията по култура в Общинския съвет, изтъкна, че след ремонта на основната сцена на театъра и операта, ще бъде преобразена и сградата на филиала. Димова благодари на бившия регионален министър Лиляна Павлова и на кмета Иван Портних за подкрепата за предстоящата реконструкция, която ще се осъществи чрез ОП "Региони в растеж". "Във Варна се прави култура на високо ниво, която получава и национално, и международно признание. С подкрепата на държавата успехите ни ще се множат", заключи Даниела Димова.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: