Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Багери сринаха 9 къщи, част от архитектурното съкровище на Варна
Автор: Пламена Николова 12:26 / 26.04.2017Коментари (0)5316
© Varna24.bg
9 са съборените къщи, част от архитектурното съкровище на Варна. Това съобщи днес кметът на морския град Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Около 800 са сградите, включени в списък като архитектурни и исторически паметници във Варна. За повечето от тях се чака становище и категоризиране от Националния институт по културно наследство. Уреждането на статута на тези обекти обаче се бави във времето и това развързва ръцете на инвеститорите, които купуват имотите и вдигат на тяхно място големи кооперации. 

"Заставаме в защита на културното наследство на Варна. Строителната забрана, която издадох, обаче, има временен характер, тъй като всяко обжалване пада в съда. Това е така, тъй като без становище на Института за всяка къща, ние сме с вързани ръце да заставим собствениците й да я реставрират и укрепят. Има реална заплаха да изгубим много от тези уникални къщи. Много работа се свърши, но понякога сме поставени в ситуация да вървим след събитията или по-точно след багерите", каза днес кметът на Варна. 

Той уточни и мерките, които местната власт взема според силите си за опазване на културното архитектурно наследство на града. 

Създаден е Обществен консултативен съвет от експерти, който да следи за съдбата на всяка от старите сгради. Към Общинския съвет във Варна също ще бъде създадено звено. Изготвен е актуален списък на обектите. Издадени са 101 предписания за укрепване и 31 указания за възстановяване на обектите. 

На всяка от къщите в списъка ще бъде поставена информационна табела за годината на строителство, архитекта и историята на къщата.  

По програма "Региони в растеж" ще се търси финансиране за укрепването на част от уникалните къщи по пешеходния ринг на бул. "Княз Борис I".

Председателят на консултативният съвет, Николай Савов, сподели, че през 1987 г. служители на Института пристигнали във Варна и само за два дни свалили защитата на 74 архитектурни паметника. 

Според него, щом за такова кратко време може да се даде подобно становище, значи не би трябвало да има пречка днес служителите на ведомството да се разбързат и дадат статут на защитени обекти на всички сгради, включени в списъка, изготвен от Община Варна.

Запитани обаче колко време ще им е нужно за да се произнесат по всичките около 800 обекта, служители на Института по опазване паметниците на културата отговорили, че са им нужни 20 години. 

Трябва да покажем на Министерство на културата, че Варна не е периферия на културното наследство. Трябва да се обяви "червен код" за варненската и националната памет, както и да бъде приета декларация, която да припомни на Министерството на културата задълженията, които има към Варна, каза още днес Николай Савов.



Още по темата: общо новини по темата: 19
16.06.2021 »
29.04.2021 »
30.01.2020 »
15.11.2019 »
30.09.2019 »
08.08.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: