Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдят отново бившия кмет на Исперих, опитал да убие горски
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 27.04.2017Коментари (0)1177
©
Илюстративна снимка
За втори път в рамките на една година, Апелативният съд във Варна подложи на въззивен контрол присъда на Окръжен съд - Разград (ОС-Разград) срещу бившия кмет на Община Исперих - Бейсим Шукри. 

През юни 2015 година съдът в Разград призна вината на Шукри затова, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство "Воден" да го заловят като нарушител и бракониер и му присъди две години лишаване от свобода, като отложи изпълнението с пет години. Тогава ОС-Разград оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри беше оправдан и затова, да е направил опит да убие горския стражар.

През март 2016 година, друг състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателната част на първоинстанционната присъда и присъди 5 години затвор на бившия кмет - Бейсим Шукри. Апелативният съд призна вината му затова, че на 23 февруари 2013 година в местността "Трънлив дол", в землището на с.Йонково, област Разград направил опит умишлено да убие длъжностното лице - горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му. 

Деянието останало недовършено по независещи от волята на дееца причини. Втората съдебна инстанция призна вината на Шукри и затова, че по същото време и на същото място произвел четири изстрела с ловна карабина, за да принуди двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено да пропуснат действия по служба, като осуетил залавянето му като нарушител и бракониер.

За това деяние Варненският апелативен съд присъди на бившия кмет три години и половина затвор, но на основание чл.23 от НК Шукри трябваше да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 5 години "лишаване от свобода". До тази осъдителна присъда апелативната инстанция стигна след като назначи и разгледа Техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, регистрирали сигнала от GSM-а на подсъдимия. Тя установи, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата "Воден". 

През март тази година, състав на ВКС отмени 5 годишната присъда на Варненския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане на друг състав. В отменителното решение върховните магистрати са указали, че е необходимо назначаването на съдебно балистична експертиза, извършването на преразпит на поемните лица, както и разпит на полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието.

В изпълнение на тези указания, днес друг състав на Варненския апелативен съд извърши преразпит на поемните лица. В днешното заседание съдът разпита 4-ма полицейски служители. Те отговаряха на въпроси за начина по който са били извършени процесуално-следствените действия по време на огледите на местопроизшествието.

Пресслужбата на съда припомня, че във вечерните часове на 23 февруари 2013 година, в землището на с.Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект - резервата "Воден-Ири Хисар" с ловна карабина е било стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията - двама ловни надзиратели и горски стражар. 

Те проверявали установено преди това незаконно чакало в резервата "Воден". Първоначално бил арестуван Шенол Бакир - шофьор от Община Исперих, но ловната карабина, с която е било стреляно се оказа на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Шукри. В хода на разследването и на съдебния процес пред първата съдебна инстанция са били направени множество експертизи - балистична, трасологична, ДНК, СМЕ и др. Съдът в Разград е установил, че именно Шукри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл е през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. 

В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той е стрелял срещу тях - четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи били изстреляни от карабината на Шукри. По откритата на мястото качулка, бил установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само и единствено по подсъдимия били установени специфични многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото. Бившият градоначалник не е признал вината. Той твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. 

За да изпълни указанията на върховната инстанция, днес съставът на Варненския апелативен съд назначи комплексна балистико-трасологична експертиза, която да бъде извършена в НИКК София. Едва след изготвянето й ще бъде насрочено следващото съдебно заседание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: