Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици от Варна шофираха с алко очила
Автор: Екип Varna24.bg 14:00 / 27.04.2017Коментари (0)1187
© Черно море
Професионалната техническа гимназия е едно от училищата, в което се организират прояви от кампанията на общинската дирекция "Превенции" - "Не шофирай, ако си пил!".

Младежите се включиха в интересна демонстрация с алко очила. След като ги сложиха, те разбраха какво е да седнат зад волана под въздействието на алкохолно опиянение. "Тази кампания има за цел да покаже на младите хора какви са последствията, ако те, след употреба на алкохол седнат зад волана. Всеки може да се изкуши да пийне и след това вземе ключовете на колата, но това може да има тежки последствия. Ние искаме да им кажем за тези последствия, да ги предупредим какво може да стане - в пътно-транспортно произшествие може да бъде отнет човешки живот. Най-малкото е, че могат да отнесат голяма глоба" - коментира Венелин Ордев - заместник председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП, която за девета поредна година се включва в кампанията на общинската дирекция "Превенции".

"Прекалено много са хората, които употребяват алкохол, прекалено много като статистика за нашата страна. Наказанията в рамките на закона са достатъчни, те си се изпълняват, но трябва да се говори повече за това, какви може да са последствията, да има информираност", допълни той.

Според организаторите на кампанията, демонстрацията с алко-очила е нетрадиционна форма, която привлича интереса на младите хора. "Надяваме се да помнят какво е чувството да шофират в нетрезво състояние и да не го правят никога в реалността", отбеляза Венелин Ордев.

"Всяка следваща година се стремим да разнообразим някои от елементите в кампанията, за да им е по-интересно на учениците и да помнят, че не трябва да шофират след употреба на алкохол", каза инж. Надежда Желязкова, зам.дир. учебно-производствена дейност в Професионалната техническа гимназия.

В двора на професионалната техническа гимназия, освен шофиране с алко-очила беше демонстрирано и непредпазливо управление на велосипед и мотоциклет. Единадесетокласникът Христо беше един от водачите на мотор. "Моят съвет към младите хора е да внимават как карат, да се съобразяват с движението, да не шофират пили", каза той.

Младежите видяха, че не трябва да карат без каска или да правят опасни каскади на една гума. Някои от тях влязоха и в ролята на пешеходци в нетрезво състояние, слагайки си алко-очилата, които създават ефект за 0,8 и 1,3 промила.

Освен атрактивните демонстрации, учениците видяха и презентации на картини от пътно-транспортни произшествия, които са се случили заради елементарни грешки, като например отклоняване на вниманието - става за секунди, но може да отнеме човешки живот.

Кампанията "Не шофирай, ако си пил" се организира за девета поредна година от общинската дирекция "Превенции". Тя е насочена към различни групи млади хора - ученици, студенти и към цялото общество, а основната целева група са абитуриентите. Проявите в различни училища започват през април и ще продължат до края на май. 

В рамките на кампанията се разпространяват стикери, ароматизатори за автомобил и гривни с надпис "Не шофирам пил!". Предвидено е и поставяне на три билборда с посланието на ключови места в града - на бул. Вл. Варненчик - в близост до голям търговски център, бул. Христо Ботев - преди Аспарухов мост и бул. Януш Хунияди - пред КАТ. Посланието "Не шофирай ако си пил!" ще се излъчва и на трите електронни табла - на пл. "Съединение", пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" и Фестивалния и конгресен център.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: