Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вдигат цената на водата във Варна с над 15% от 1 май
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 28.04.2017Коментари (4)7007
© Varna24.bg
На закрито заседание, проведено на 28.04.2017 г., КЕВР прие окончателно решение във връзка със заявлението на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД за одобряване на бизнес плана за развитие на ВиК оператора за периода 2017-2021 г. и утвърждаване на цени на ВиК услуги. В съответствие с нормативните изисквания за публичност и прозрачност на дейността на Комисията, процедурата по вземане на окончателното решение беше предшествана от открито заседание и обществено обсъждане на 11.04.2017 г. с участието на ръководството на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД и други заинтересовани страни. Докладът на работната група и проектът за ценово решение бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора, а обсъжданията бяха излъчвани онлайн.

В решението на регулатора за цените на ВиК услугите на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, след извършен анализ на икономическата обосновка и на параметрите в бизнес плана на дружеството, и след прилагане на ценообразуващия модел, цените на ВиК услугите за битовите потребители на обслужваната територия през 2017 г. е планирано да нараснат с 15,35%, считано от 01.05.2017 г. Предвижданата цена за трите услуги - доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битови и приравнени към тях търговски, обществени и други потребители е 2.93 лв./куб.м. с ДДС. Предлаганите цени на ВиК услугите за тези групи потребители са значително под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги - 4,06 лв./куб. м.

Във връзка с измененията в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, съгласно които ВиК операторите прилагат принципа на единна цена на В и К услуга на обособената територия, през новия регулаторен период дружеството ще прилага единна цена за услугата доставяне вода на потребителите. Планираните инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева като 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% - за канализация. От дружеството залагат инвестиции и за пречистване на отпадъчните води и поставянето на нови водомери.

В изпълнение на своите законови функции и на съществуващата нормативна уредба, след внасянето на бизнес плана на 30.06.2016 г. регулаторът проведе три работни срещи с представителите на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД. След анализ на заложените в бизнес плана параметри, Комисията няколкократно го връщаше на заявителя за корекции. В резултат на измененията бяха намалени заявените от дружеството цени на ВиК услугите за всяка от петте години на започващия нов регулаторен период 2017-2021 г. Според представителите на ВиК дружеството благодарение на оказаната от регулатора помощ са отстранени първоначалните недостатъци в бизнес плана на дружеството и с изпълнението му ще бъдат постигнати заложените цели - повишено качество на ВиК услугите, намаляване на загубите на вода по преносната мрежа и включване на нови обекти в инвестиционната програма. На общественото обсъждане експерти на Националния браншови синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, Съюза на ВиК операторите и Комисията за защита на потребителите също подкрепиха бизнес плана на дружеството през новия регулаторен период и посочиха, че реализацията на инвестиционната му програма му ще гарантира устойчивото развитие посредством обновяване и модернизиране на инфраструктурата на обслужваната територия.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тия май ще ги посетят македонците,какво реват ,всичко си плащаме,те нищо не пипат "след водомера,"водата скъпа и непречистена ,е то бива тарикати,.....ама
0
 
 
За "социална поносимост" ли ми говорите,кожодери? Пробвайте и ще видите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: