Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникална сърдечна операция извършиха лекари от УМБАЛ "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 02.05.2017Коментари (0)2294
©
Интервенциите бяха извършени съвместно с д-р Йено Сзолноки – ръководител на клиниката по сърдечна, съдова и гръдна хирургия към Военномедицинския институт в Будапеща.
За първи път в България в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна при двама пациенти бе приложен подходът на минимално инвазивен директен коронарен артериален байпас. Интервенциите бяха извършени съвместно от д-р Йено Сзолноки - ръководител на клиниката по сърдечна, съдова и гръдна хирургия към Военномедицинския институт в Будапеща и екипа на клиниката по кардиохирургия във варненската университетска болница с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов.

Минимално инвазивният директен коронарен артериален байпас (MIDCAB) е съвременна хирургична процедура за поставяне на байпас на сърцето. Интервенцията се извършва при биещо сърце и не е необходимо да се използва машина "Сърце - бял дроб". Същността на тази технология е, че хирургът прави почти невидим, едва 6 - 8 сантиметров разрез между ребрата на пациента, и извършва операцията на сърцето през този отвор. Процедурата дава възможност за бързо възстановяване на пациента, като е изключена нестабилност на гръдната стена, тъй като няма разрез на гръдната кост - стернотомия. С този метод могат да се направят 1 или 2 байпаса на стеснени коронарни артерии на пациент, като пациентите предварително се селектират според критерии, като анатомията на коронарните артерии на сърцето и стесненията им, състояние на бели дробове, аорта и т.н.

Методът на минимално инвазивния директен коронарен артериален байпас се използва все по-често от водещите кардиохирурзи в Европа и света. "Това е бъдещето на кардиохирургията. Пациентите все повече търсят дългосрочно решение на проблема им без голяма оперативна рана. Университетската болница "Св. Марина" може да бъде референтен център за извършване на тази съвременна минимално инвазивна процедура, защото разполага с прекрасни условията - нова апаратура и добре подготвен екип от специалисти.", сподели д-р Йено Сзолноки, който е основател на единствения референтен център в Унгария и е един от най-опитните в тази област кардиохирурзи в Европа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: