Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варна Лит 2017“ – приключението, което сбъдва мечти
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 06.06.2017Коментари (0)1325
"Варна Лит 2017" - празничните дни, които сбъдват литературни желания - се превърна в невиждан досега празник на книгата и детето. Книжната кампания се вписа и в рамката на събитията на Варна - Европейска младежка столица. За да присъства литературата в класните стаи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица, на помощ дойдоха 28 от най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, влогъри.

Много работилници и детски представления забавляваха най-малките и ги въведоха в света на литературата по нестандартен начин, а по-големите получиха възможността да се срещнат със своите идоли както по време на отворените събития, така и в редица варненски училища. И по този начин всички заедно преборихме клишето, че младите не четат.

На 31 май бе дадено началото на "Варна Лит 2017". В рамките на четирите дни посещения и срещи с младите читатели в редица варненски училища направиха авторите Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Иво Сиромахов, Теодора Димова, Никола Райков, Радостина Николова, Катина Николова, Елена Владова, Нуша Роянова, Райна Пенева, Неделчо Богданов и Ал Торо, Емил Конрад, Стан, Марио Мишев и Иван Кънчев, както и американският писател на детски книги Стефан Пастис, британската авторка Сали Грийн и словенският писател Тадей Голоб.

Външната програма на събитията бе не по-малко богата - първата сбирка на новаторския проект "Думи на 4 гуми" се проведе на входа на Морската градина, грандиозен концерт с група "P.I.F." и детски хор "Добри Христов" огласи центъра на Варна навръх празника на детето, а младежите от "Чигот" направиха историческа възстановка в Римските терми. Трима от най-популярните и най-четени съвременни български автори - Георги Господинов, Теодора Димова и Захари Карабашлиев, проведоха откровен разговор за писането, вдъхновението, за предизвикателствата пред българското образование и дали има място за нови родни писатели в учебните програми, докато влогърът Станислав Койчев-Стан събра над 2000 деца в книжарницата във Фестивален конгресен център.

С косплей конкурс и награди - така завърши най-големият празник на детската и младежка литература. И създаде пристан, в който всеки читател да може да намери убежище!

Всичко това превърна "Варна Лит 2017" не просто в платформа за забавления, а в несравнимо по рода си преживяване, събитие с новаторски дух. Събитие, което се надяваме да се утвърди като една от най-ценните традиции на Варна. Очакваме ви и догодина!

"Варна Лит 2017" се проведе за пръв път тази година със съдействието на Община Варна и целия екип на кмета Иван Портних, Фондация "Америка за България", Регионална библиотека "Пенчо Славейков", Асоциация "Българска книга", ЦПЛР-ОДК.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Специализирани полицейски операции в страната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: