Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 10.06.2017Коментари (2)3615
©
Капитан Георги Анастасов
Тъй като благодарение на професионалните качества на загиналия при инцидента с военния хеликоптер кап. Георги Анастасов, животът на останалите двама души от екипажа е спасен, министър Красимир Каракачанов е издал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор макар. Това каза той в ефира на bTV.

Каракачанов допълни, че се е обадил лично на бащата на загиналия капитан, изразил е своите съболезнования. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, което е от Ямбол, както и разходите по погребението.

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията, допълни Каракачанов.

По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот, те ще кажат подробностите, след като привършат проверката, обясни министърът.

Какво се е случило, за да се стигне до инцидента?

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение "Черно море" 2017, в което са участвали хеликоптери "Пантер" от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", допълни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

"Много бърза и професионална работа на спасителните екипи от флота, но при падането на хеликоптера във водата - тук вече се изяснява причината как двама от екипажа са успели да излязат, а самия пилот кап. Анастасов не е успял. Това ще го кажат следствените действия.

На практика, овладявайки хеликоптера и връщайки го обратно към кораба, със своите действия той е дал възможност на своите двама колеги да се спасят", допълни Каракачанов.

В коментар на думи на президента Румен Радев след инцидента вчера, че българските пилоти имат нальот поне три-четири пъти по-малък от стандартите на НАТО за безопасен санитарен минимум, Красимир Каракачанов заяви, че няколко часа след подобен инцидент, когато все още нищо не е ясно, да се правят подобни изказвания е несериозно:

"Първото нещо, което трябваше да се направи поне във вчерашния ден е да се запази една минута мълчание в памет на загиналия български пилот.

По думите му, от проверката, която е разпоредил, става ясно, че кап. Анастасов за миналата и тази година е имал достатъчно часове нальот и е действал изключително професионално не само по време на учението и при стрелбите, но и по време, когато се е получил инцидента при овладяването на хеликоптера.

"Не може да се каже в конкретния случай, че инцидентът и жертвата, която сме дали е въпрос на неподготвеност на екипажа".




Още по темата: общо новини по темата: 23
09.06.2022 »
10.06.2021 »
09.06.2020 »
06.12.2019 »
18.07.2017 »
12.07.2017 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 10.06.2017 г.
0
 
 
Поредният бабаит когото ще изкарат герой! Колко души щяха да си отидат ако хеликоптера се беше врязал във фрегатата?!
0
 
 
Жалко за капитана - млад човек!, но, Президентът го каза-нашите летят много под стандарта на НАТО!! .....Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената - ЧОВЕШКА грешка, нали?? Сега, близките на загиналия да съдят МО - защо пускат нашите пилоти да летят, като не покриват стандартите!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: