Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Навършват се три години от водния ад в "Аспарухово"
Автор: Пламена Николова 09:06 / 19.06.2017Коментари (0)3853
Днес се навършват три години от потопът в "Аспарухово", който взе 13 жертви. Жители на района изказват в социалната мрежа своята благодарност към всички доброволци, участвали в спасителната акция и възстановяването на района, научи Varna24.bg. Ето какво написа един от жителите на квартала, преживял ужаса на наводнението:

"Днес станаха три години откакто ни удари голямата вода. Във време на безизходица, във време, когато сълзите пълнеха очите ни, те- доброволците бяха безценни за нас!!! Не помним имената им, не помним и лицата на много, но тяхното дело винаги ще живее в сърцата и в думите, с които ще се разказва за тяхното дело от година на година, от век на век!!! Благодаря, ви доброволци!"

Ето и както установи експертизата, изготвена три години след бедствието, която беше оповестена през изминалата седмица:

Ситуационната експертиза, назначена по разследването на природното бедствие във варненския кв. "Аспарухово" на 19 юни 2014 г., при което загинаха 13 души и бяха нанесени значителни материални щети, е изготвена. Наводнението е било причинено от природен феномен, проявил се в резултат на специфичното съчетание на климатични и ландшафтни, от една страна, и антропогенни фактори - от друга, във водосборите на Темелковото /Западното/ и Източното дере на юг от квартала.

Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори.

При продължилите два дни - на 18 и 19 юни 2014 г., валежи с прекъсвания според метеорологичната експертиза земната повърхност е била преовлажнена. При създадените специфични водно-физични свойства на почвата и петрографския състав на скалите се създали условия за ограничаване на проникването на валежните води в почвата и подпочвените хоризонти и се формирал повърхностен воден отток. За кратко време и с голяма скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутищни процеси в тях. Свличането на земните маси намалило водопроводимостта на деретата.

Темелковото дере било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат, разкъсали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Така природният феномен на 19 юни 2014 г. се превърнал в бедствие. По-голямата част от квартал "Аспарухово" е залят в резултат на проявата на речен тип наводнение с източник Темелковото /Западното/ и Източното дере. Експертите изчислили, че вълната е била с височина 2 - 2,5 метра, с обем - 2 - 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество - 150 куб. метра в секунда.
Високата вълна се формирала в участъците, разположени в извънурбанизираната част на Темелковото дере чрез блокиране на водопроводимостта чрез естествено и изкуствено преграждане. Извънурбанизираната част на деретата не са идентифицирани като потенциално опасни водни обекти. В Националната методика за оценка на риска от наводнения не е включена конкретна методика за оценка на дъждовните наводнения и поради липсата на постоянен воден отток в двете дерета на територията на квартала. По тази причина липсват и мерки за ограничаване на вредното въздействие.

Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г., когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието отпреди 63 години и това на 19 юни 2014 г. е в центъра на изваляване. На 19 юни 2014 г. той е бил във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от квартал "Аспарухово".
В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 часа са паднали 24,5 мм, или 33 процента от денонощната валежна сума с максимален интензитет на валежа в интервал от 30 минути от 2,31 мм на минута.

Природният феномен се превръща в бедствие и поради влиянието на антропогенни фактори. Заключението на ситуационната експертиза посочва като основен фактор за дадените човешки жертви и сериозни материални щети застрояването на западния охранителен канал.

Сравнението на регулационните планове на квартала от 1978 и 1989 г. показва, че застрояването се е осъществявало по посока на дерето и все по-голяма част от коритото му. Всички жилищни постройки на ул. "Горна Студена" от №68 до №50 са построени извън границите на имотите, определени в регулацията от 1989 г., и с голяма плътност на застрояването. Подобна е ситуацията и с домовете на ул. "Гривица", където строителството е било извършено върху закритата част на западния охранителен канал. Категоричен е изводът на експертите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, осем души са загинали в една от тези къщи. В същото време обаче тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи материални щети и вероятно много повече човешки жертви.

Водопроводимостта на Темелковото и Източното дере е намалена и в урбанизираната, и в извънурбанизираната част от дървета и храстова растителност, а в границите на военното поделение 26 800 Б, което е разположено по източния скат на Темелковото дере, са построените две сгради в най-тясната част, които също намаляват проводимостта на дерето.

Дори и при правилно оразмеряване на двете дерета, твърдят категорично експертите, те не могат да бъдат ефективни за заустването на огромната водна маса с обем 2 - 2,5 млн. куб. метра в канала на Черно море, без тя да излезе извън коритата им.

Обезлесяването чрез незаконна сеч също не е фактор за формирането на високата вълна. Незначителен за мащаба на бедствието са и битовите и строителни отпадъци по скатовете и коритото на деретата.

13-те човешки жертви по време на водното бедствие в кв. "Аспарухово" се дължат и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита.
Според заключението на вещите лица кметът на Варна е изпълнил задълженията си по организацията на плана за защита при бедствия, както и по овладяването и преодоляването на последиците от него, временното извеждане и настаняване на пострадалите лица, оценката на състоянието на засегнатите общински имоти, както и при извършването на неотложни възстановителни работи.
В експертизата си вещите лица констатират, че централните органи на изпълнителната власт - МРРБ, не изпълняват задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, включително и на пострадалия от бедствието варненски квартал. Липсата на такава оценка на риска предопределя и липсата на активни действия на всички управленски нива. Въпреки Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 - 2020 г. , регистрираните до 2014 г. на територията на Варна и на кв. "Аспарухово" свлачища за неотложно укрепване са планирани за изпълнение през 2019 г. , когато ще бъдат отпуснати 2 млн. лева за това.

По образуваното досъдебно производство за наводнението в кв. "Аспарухово" първоначално са работили разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна. Преди година със заповед на административния ръководител на Окръжната прокуратура във Варна разследването било възложено на следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Сформиран е бил екип от трима прокурори и трима следователи, които работят по различни направления по разследването.

По делото са събрани над 70 тома материали. Разпитани са 95 свидетели и са назначени и изготвени хидротехническа, метеорологична, съдебно-техническа, комплексна организационно-техническа, архитектурно-строителна и ситуационната експертиза, която дава отговори на най-важните въпроси, довели до бедствието от 19 юни 2014 г. с 13 човешки жертви и значителни материални щети.





Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: