Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Звездно откриване на музикалното “Варненско лято" 2017
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 21.06.2017Коментари (0)1778
©
Звездно откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2017.

За тържествения концерт на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център пристигат големите български музиканти Минчо Минчев и Евгени Божанов заедно с госта Янг Чанг Чо. Диригент е маестро Емил Табаков, знаковата Рапсодия "Вардар" ще изпълни оркестърът домакин на Варненската филхармония. Ще прозвучат Тройният концерт на Бетовен и Пет танца от Табаков, които ще имат своята българска премиера във Варна.

Огромно преживяване за меломаните обещава мащабния концерт, с който на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център се открива Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2017. Първият и най-дългогодишен фестивал в България и тази година ще има очакваното от меломаните силно начало, което ще събере в една вечер класическа българска творба, знакова за музикалната култура на нашата страна, шедьовър от световното музикално наследство и произведение на най-новата българска симфонична музика.

Публиката ще се потопи в музика от най-висок клас в тази тържествена вечер, когато на сцената "ще свещенодействат" големият цигулар Минчо Минчев, брилянтният пианист Евгени Божанов, виртуозният виолончелист Янг Чанг Чо и Варненската филхармония с диригент уважавания маестро Емил Табаков.

По традиция първо ще прозвучи музикалната емблема на "Варненско лято" - симфоничната Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - един от основателите на Летните тържества, с които започва историята на първенеца сред българските фестивали и която десетилетия наред огласява форума за открит. След този своеобразен химн на фестивала ще чуем Тройния концерт на Бетовен - Концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор, оп. 56, от Лудвиг ван Бетовен - прекрасна творба на великия германски композитор от началните години на 19. век, която дава възможност за блестящи солови изяви.

Специалното внимание, което ММФ "Варненско лято" обръща през годините към най-новото в българската симфонична музика, ще даде възможност на родната публика да чуе за пръв път в неговата цялост симфоничния цикъл "Пет български танца". Цикълът е създаден от маестро Емил Табаков през 2010 г. и досега е изпълняван в Гърция, Турция и Русия. Заедно с Осмата симфония на Табаков, Пет български танца са издадени от английската фирма "Toccata Classics" през миналата година като първи диск от цикличното издание "Симфониите на Емил Табаков". Емил Табаков е автор на девет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови проиведения. Повечето от тях са написани по поръчка на фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за звукозаписни компании - Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др.

СОЛИСТИТЕ

проф. Минчо Минчев - цигулка

Самото присъствие на проф. Минчо Минчев обещава изключително преживяване за фестивалната публика. Неговото изкуство е оценявано със суперлативи в целия музикален свят, канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес - Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия-Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен - Германия. Журира престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010. От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров. Горещо отдаден на идеите на варненския фестивал, Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия Варненско лято, в която отскоро организира и конкурса "Цигулките на проф. Минчев" за млади таланти.

Евгени Божанов - пиано

Евгени Божанов е роден през 1984 г. в Русе. Дебютира пред публика прави на 12 години в родния си град с концерт за пиано на Моцарт. През 2001 г. продължава образованието си в Германия. Международната му кариера стартира след спечелването на няколко конкурса, сред които Святослав Рихтер в Москва, Куин Елизабет в Брюксел и Ван Клибърн във Форт Уърт, Тексас. Гастролира в Белгия, Япония, Абу Даби, в Musikverein във Виена, Sаntory Hall в Токио, Берлинска филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Tonhalle в Дюселдорф. Прави турнета с Немския симфоничен оркестър (Берлин) и с Националния оркестър на RAI, с Филхармоничния оркестър на Лондон и с Оркестъра на Maggio Musicale Fiorentino и Мюнхенския камерен оркестър. През този артистичен сезон той има рецитали в Мюнхен, Варшава, Лисабон, Палермо, Коимбра, Клавирния фестивал Di Brescia e Bergamo, както и концерти с Държавния оркестър на Атина на фестивала Flanders в Гент, с Камерния оркестър на Баварското радио, Филхармонията на Ливърпул, Симфоничния оркестър на Малмьо, Оркестър Тосканини в Парма, с окестър Haydn в Болцано и с Оркестъра на Академията Санта Чечилия в Рим. Предстоят му концерти в Royal Festival Hall с Филхармонията под диригентството на Ю. Валчуха и с Тонкюнстлер оркестър под диригентството на Ю. Садо. Планира концерти в Musikverein във Виена.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: