Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Красимир Костов: МВР в момента е като буре с барут
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 28.06.2017Коментари (1)1553
© Черно море
Трета поредна година посрещаме празника на МВР с протести. Проблемите не се разрешават, а причините всяка година са едни и същи. МВР в момента е като буре с барут и само една искра може да го възпламени, каза за тв "Черно море" Красимир Костов - зам.-председател на управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР. Липсата на социален диалог, на униформи, както и ниското заплащане на служителите, лошата техника и оборудване са проблемите, които от години съществуват в редиците на МВР.

Основното искане в момента е за увеличение на заплатите. Прагът между минималната за страната и началната, с която стартира един служител в системата, почти се изравниха, уточни Красимир Костов и поясни, че един служител в МВР започва със 660 лв., а докато е на обучение в рамките на шест или девет месеца, той получава 470 лв.

По официални данни недостигът на кадри в МВР е около 5 000 - 6 000 души. Така е и във Варна, служителите са малко, което води до по-голямо натоварване, тъй като се налага един да върши работа за двама-трима. Само за миналата година системата са напуснали около 3000 - 4 000 души, а недостигът е най-голям на най-ниските нива, служители, които работят на терен - пожарникари и полицаи, които са на улицата и в огъня.

По думите на Костов в пожарната във Варна положението откъм техника, оборудване и дрехи е добро, но в голяма част от страната нещата не стоят така. "Показа го и инцидентът в Хитрино, доста колеги ходят с работно облекло, на което пише "Торонто". Това са униформи, които са взети като дарение, изхвърлени от канадските колеги поради изтекъл срок на годност, а ние ги ползваме за нови."

По повод информацията, че ГЕРБ ще раздаде на полицаите 30 млн. лв. за униформи и лимит на горивата, Красимир Костов заяви, че това е прах в очите на хората. Тези пари е трябвало да бъдат раздадени още преди години, тъй като проблемът с дрехите не е от вчера. "Има колеги, които от 4 - 5 г. не са получавали униформи и са си ги закупували от собствения бюджет. Колкото до лимита на горивата, след като има изискване патрулите да обикалят постоянно, не виждам за какъв лимит може да става дума. Една пожарна излиза от гараж само при подаден сигнал за пожар. На този автомобил за какво му е лимит", коментира той.

Според Красимир Костов компромис относно заплащането не може да има, нужното и обещано 15 - 20% увеличение трябва да бъде осъществено. Относно изменението на закона, както и за въвеждането на изцяло нов закон синдикатите са склонни към преговори и евентуални отстъпки.

"Ние също не сме доволни от нашата работа, но упрекът на вътрешния министър по въпроса трябва да бъде насочен към ръководството. Служителите правят каквото могат. Професията е призвание, всеки един от нас си обича работата, но всеки отива да работи, за да изхрани семейството си", добави той.

Над 150 варненци са готови да тръгнат за София и да вземат участие в протеста на 5 юли, който е част от преговорния процес и ще продължи, докато бъде обърнато сериозно внимание върху проблемите на МВР, а решението според засегнатите е изцяло нов закон и реформа, която да даде стабилност на системата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.06.2017 г.
0
 
 
То кой не иска увеличение на заплатата те полицайте се научиха да искат и да заплашват с протести .Много до края на годината не си ползваха умишлено вещевото доволствие за да могат да им ги изплащат итака се натрупаха излишенх лимит който трябваше да се свърши.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: