Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мерки срещу агресията сред децата бяха дискутирани на форум във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 12.07.2017Коментари (0)1448
©
Родителите имат важна роля в образователния процес и са ключов фактор за преодоляване на агресията сред децата. Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, посветена на отговорното родителство, която се проведе във Варна по инициатива районната организация на Жени ГЕРБ-Приморски. 

Заедно с директори на училища и детски градини, с преподаватели и родители бяха обсъдени предложения за ефективни мерки, които да подобрят диалога между родителите и учителите, както и междуинституционалното сътрудничество.

"Законът за предучилищното и училищното образование дава възможност връзката учители - родители да бъде урегулирана чрез т.нар. Обществени съвети и настоятелствата към училищата. Обществените съвети вече са факт, но все още е необходимо време родителите, които участват в тях, да влязат в същността на функциите си. Тези структури трябва да бъдат коректив на директора и да участват в правенето на бюджетите, но би било добре да активизират своята роля в помощ на децата и да разглеждат евентуалните прояви на агресия в съответното училище", коментира ръководителят на ПП ГЕРБ-Приморски Лилия Христова, която в качеството си народен представител в 41-то НС участва в изработването на новия образователен закон. 

Тя изрази увереност, че настоящото ръководство на Министерството на образованието и науката в лицето на министър Красимир Вълчев ще успее да изготви работещи механизми, които да направят прилагането на закона и взаимодействието между институциите по-ефективно. "На този етап има 19 стандарта, чиито обем е стотици страници, а законът е от 400 члена. Огромната документация натоварва учителите, а за нас е по-важно те да посветят своята енергия на децата", допълни Лилия Христова.

Отчетена бе ролята на стреса в семействата, който често отключва агресия. В този контекст бе коментирано, че частните уроци са допълнително натоварване за учениците и финансово бреме за семейните бюджети. Акценти в дискусията бяха и подготовката на педагогическите кадри в университетите и законово регламентираните наказания за децата и родителите, които нарушават правилата в образователната система.

Председателят на комисията по образование към Общинския съвет Славчо Славов подчерта на свой ред необходимостта темата за агресията сред децата и формите на взаимодействие между учители и родители да присъства по-активно в рамките на родителските срещи.

"Детето подражава на родителите си, затова те не бива да демонстрират грубо незачитане на авторитета на учителя", изтъкна Жечка Георгиева, директор на Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски". Спортните дейности, формите на извънкласни занимания, които ангажират вниманието на децата, бяха посочени като подходящи форми за трансформация на гнева и преодоляване на агресията сред учениците.

Йорданка Проданова, която оглавява областната структура на ЖГЕРБ-Варна, отчете усилията на настоящото правителство да мотивира финансово учителите и да привлече към професията повече млади хора. В процеса на дискусията бяха обсъдени също възможностите за обективна оценка на работата на педагозите и произтичащото от това диференцирано заплащане.

В срещата се включиха още кметът на район "Приморски" и ръководител на районната организация на ЖГЕРБ Петя Проданова и общинските съветници Борислав Нанков и Николай Малев.

Всички се обединиха около идеята в началото на новата учебна година във Варна да бъде организирана кръгла маса, посветена на проблемите с агресията сред децата, на която да бъдат поканени депутати и представители на всички институции в образователната сфера, а събраните предложения да се обобщят и предоставят на министерството.
Лилия Христова анонсира, че по инициатива на сдружението на общините и МОН предстои да се проведе форум, на който ще се дискутират механизмите на държавата и общините да гарантират образование на всяко българско дете, да се приобщят отпадналите от училище. "В системата има финансови ресурси, но поради липсата на добра координация между институциите ефектът от тях не е такъв, какъвто всички бихме искали. За да се реши проблемът на едно дете често трябва да се ангажират не само образователните институции, но също и социалните и здравните. В тази посока са насочени усилията на МОН - всеки конкретен казус да се разгледа от различни аспекти и институциите да действат единно", заключи Лилия Христова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: