Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Димов във Варна: Попаднах на действащо гробище, вписано в рамките на "Натура“
Автор: Пламена Николова 12:37 / 14.08.2017Коментари (0)2204
© Varna24.bg
По повод преразглеждането на териториите, вписани в "Натура" министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви във Варна, че е попаднал на множество нередности, сред които дори вписването на действащо гробище в рамките на "Натура", предаде репортер на Varna24.bg. 

Той гостува в морската столица заедно с министърът на туризма Николина Ангелкова, кметове от областите Варна и Добрич, областните управители, представители на туристическия бизнес и бранш по повод дискусията "За по-чист морски туризъм", която се провежда в Община Варна.

"Когато говорим за Черно море мерките, които са предприети през последните години дават добри резултати и след всички пречиствателни станции, които бяха изградени водата е много по-чиста. Знаете, че продължаваме работата. 

Веднага след туристическия сезон започва разширяването на пречиствателната станция на "Златни пясъци" и Приморско. Засега се очертава като основен проблем Синеморец, районът в който няма терен за построяване на пречиствателна станция. Надяваме се, че след като мине ОУП и неговата екологична оценка, и там ще бъде решен проблема."

Относно напрежението в Каварна министърът заяви: "В момента сме направили един графики в средата на тази седмица очаквам да получа първите коментари от там. Още следващата седмица междуведомствената работна група ще започне работа по същество, имаме яснота с местните граждани и власт, така че да спасим българския данъкоплатец да не плаща и от друга страна да се намери балансирано и благоприятно решение за хората, които са потърпевши в района.

Относно това дали са фалшиви границите на "Натура" ще кажа, че не е ясно в този план за управление кое е спорно и кое не. До средата на септември ще имаме яснота по този въпрос. Самият план за управление ще бъде в основата на заданието относно картирането. Теренните работи, за които ме питате има голяма вероятност да не са били извършвани добре, ако изобщо са извършвани, защото бях заведен на няколко обекта, където открихме нередности. 

Най-фрапиращ от тях е действащо гробище, което попада в рамките на "Натура". С уважението към живите и към мъртвите, това очевидно показва, че има проблем при картирането. От тази гледна точка ще имаме сериозен ангажимент. Трябва да открием къде са допуснати грешки."

По отношение отпадъците в курортите, Нено Димов заяви:

"При всички положения разделното събиране е важно, общините са издали наредби в тази посока и срещат затруднения при проверката. Това е част от кръговата икономика, която е част от приоритетите на ЕС. Това, което е направило министерството и държавата, е да изиска това разделно събиране и третиране, а от тук нататък решенията не могат да бъдат универсални. Всеки знае своите локални проблеми. Ако имаше универсално решение то щеше да бъде елемент от европейско законодателство. Има локални решения. Ние трябва да работим на место, за да се намери най-доброто решение." 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: