Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ветроходът на "Грийнпийс" си тръгна от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 14.08.2017Коментари (0)1121
©
Световноизвестният ветроходен кораб "Rainbow Warrior" на екоорганизацията "Грийнпийс" отплава днес от Варна. По време на престоя си край Морска гара той бе отворен за посещения. Сред гостите, които стъпиха на палубата, бяха и представители на Община Варна - Тодор Иванов, зам.-кмет, и Биляна Тодорова, началник-сектор "Екологичен конрол". Капитанът на кораба - Хети Хенсън, запозна гостите си с инициативите на организацията. Ден по-рано екоактивисти от "Грийнпийс" спуснаха и банер с размери 50 на 15 метра от Аспаруховия мост, върху който бе изписано "No Plastic" (Не на пластмасата).

Визитата на ветрохода е свързана основно с кампанията на екологичните организации "ГрийнПийс" и "За Земята" - "Свободни от Пластмаса", която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на "Rainbow Warrior" ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони, както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден влизат в него от българските брегове, според изследвания на учени. "Rainbow Warrior" е трето поколение кораб на "Грийнпийс", като неговият първи предшественик, потопен от бомбен взрив през 1985 г., е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери, извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход на "Грийнпийс", който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен - Германия и през 2011 г. е пуснат на вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта "Rainbow Warrior" плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Еко характеристиките на 340-тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ); Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); Нотация за "зелен клас" със "Зелен паспорт"; Нотация за клас за доброволна защита на околната среда; Третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; Биологично третиране на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: