Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екосдружение притеснено от предстояща сеч на дървета в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 16.08.2017Коментари (0)1362
©
Според официална обява залепена в сградата на горското във Варна, на 21 август 2017г., понеделник, от 10:00 в заседателната зала на четвърти етаж ще започне провеждането на обществено обсъждане на инвентаризация, горскостопански карти, планове за ловни дейности и опазване от пожари, както и горскостопански план 2017-2026 на горските територии държавна собственост в района на дейност на ТП Държавно горско стопанство Варна, част от Североизточното държавно предприятие ДП, гр.Шумен.

От инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" обърнаха внимание, че в проекта е предвидено извършване на множество сечи, част от които попадат и във водосбора на поройните дерета, причинили десетки смъртни случаи, и множество материални щети за хиляди варненски граждани през юни 2014г. Ние призоваваме всички варненци да защитят зеленото богатство около града ни и да подкрепят нашето искане да не се извършва дърводобив в горите над кв. "Аспарухово" през следващите 10 години.

Инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" започна своята дейност от март 2015г., когато с протест и подписка, подкрепена от близо 2000 души, внесохме исканията до компетентни институции. След разговори с представители на Североизточното държавно предприятие и неговото подразделение ТП ДГС Варна получихме официално становище, че до края на 2017г. и изработването на новия горскостопански план, сечи няма да бъдат извършвани в горите край квартал "Аспарухово" освен при крайна необходимост. И това вече повече от две години е факт.

От пролетта на 2015г. до сега ние проведохме десетки походи и разходки в горите край кв. "Аспарухово". Организирахме почистване на горските пътеки, участвахме в засаждане на характерните за района дъбови дръвчета, подавахме сигнали за незаконна сеч и за пожари, запознахме се с множество горска документация, подадохме информация за находища на защитени видове, направихме обходи с независим горски експерт.

Ние продължаваме да считаме, че горите около кв. "Аспарухово" са едно уникално богатство за жителите и гостите на гр.Варна и трябва да се стопанисват в полза на обществото като рекреационни и защитни гори, коментират от организацията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: