Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вече можем да пътуваме с електронен билет във Варна, ето какво се прави!
Автор: Пламена Николова 16:26 / 17.08.2017Коментари (4)5708
©
Пътниците в градския транспорт на Варна вече могат да се возят с електронен билет, платен чрез мобилно приложение. Това съобщи за Varna24.bg шефът на фирмата инж. Злати Златев. 

Пътуването в рамките на града е на стойност 1 лв., както до сега, но плащането е директно от кредитната или дебитна карта на пътуващите.

Електронното разплащане е въведено от няколко дни, а до момента от него са се възползвали 18 човека, уточни инж. Златев. 

Той съобщи, че всички автобуси на "Градски транспорт" разполагат с нужното оборудване, а контрольорите са обучени за работа с приложението. 

Електронният билет, както и хартиеният, важи като застраховка на пътниците, допълни Злати Златев. 

Алгоритъмът, по който работи платформата е следният:

1. Всеки пътник трябва да изтегли мобилното приложение TICKEY от съответния електронен магазин. За пътниците с телефони с Андроид операционна система това е Google Play, а за пътниците с iOS операционна система това е App Store. Приложението е безплатно за потребителите.

2. Като втора стъпка пътникът трябва да се регистрира в системата със своето име, мейл, парола и банкова карта. Приемат се дебитни и кредитни банкови карти, както и PayPal;

3. Мобилното приложение TICKEY за закупуване на електронни билети, работи само когато пътникът е в превозно средство, оборудвано със сензори за близост. Затова всяко превозно средство трябва да бъде оборудвано с такива сензори. При качването на пътника и стартиране на приложението се осъществява връзка между сензора за близост и мобилното приложение. Респективно при слизане на пътника тази връзка се загубва.

4. Само с един клик по екрана на мобилното си устройство пътникът потвърждава операцията "КУПИ" и заплащайки посочена на екрана цена получава "Електронен билет" с всички предвидени реквизити, който е валидиран с коректна и валидна дата и час на валидиране. Заплащането става, като от въведената при регистрацията банкова карта се прехвърля посочената цена в банковата сметка на Тикий Мабайл Солюшънс ООД. 

Проверката на пътниците се осъществява от контрольори и проверители. Те разполагат в себе си с персонален "Валидатор за контрольор" - специализирано хардуерно устройство тип карта, използвано от TICKEY, което позволява на служителите на Превозвача да валидират факта на закупуване на електронен билет при превоз на пътници. При приближаване на проверяващия към пътника се осъществява връзка между мобилното приложение и валидатора за контрол. Всеки проверяващ има персонален служебен номер, който се появява в горния край на всеки валиден "електронния билет" и служи като своеобразен печат, че билетът е проверен. Само един поглед е достатъчен, за да се провери, че билетът е валидиран с валидна дата и час, както и, че е "подпечатан" с персоналния служебен номер.

Всички описани по-горе действия се отразяват на сървър, създаден специално за целите на проекта в град Варна и могат да бъдат контролирани от оторизирани служители на Градски Транспорт ЕАД Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.08.2017 г.
0
 
 
струва ми се доста сложно. май доста хора няма да се справят.
Aнонимен
на 18.08.2017 г.
-1
 
 
Това е една от най-безумните системи за купуване на билет. Много жалко, че са избрали нея. Не знам създателите на приложението колко са кихнали на общината или градски транспорт за да изберат точно това безвкусно и непродуктивно приложение
0
 
 
Айде бе.Сърдитите кондуктурки знаят ли за тея нововъведения :-) :-) :-)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: