Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Професори искат оставката на Ректора на ТУ - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 21.08.2017Коментари (0)2808
© БНР
Доц. д-р инж. Росен Василев
Месец след като в писмо до Министъра на образованието алармираха, че в научен труд на ректора на Техническия университет са преписани дисертациите на двама докторанти, проф. д-р Овид Фархи и проф. дтн Николай Минчев оповестиха нови факти около "авторството" на Росен Василев.  

Ето и хронологията до момента: На 28.07.2017 година проф. Росен Василев трябваше да защити разработката си на тема "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти". 

Според сигнала, подаден от вече пенсионирания ректор проф. д-р Овид Фархи и от един от бившите деканите проф. дтн Николай Минчев, дисертацията грубо нарушава Закона за развитие на академичния състав в България. 

В писмото им до МОН се посочва втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на настоящия ректор са преписани от друг научен труд - "Изследване на ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса на плазмено-прахово напластяване" с автор Ивайло Йорданов Неделчев.

"В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за 100% буквално преписване", пише в сигнала до министъра.

Сравнение на посочената за оригинална дисертация с автореферата на проф. Росен Василев, който предхожда всяка защита, показва, че цели пасажи и илюстрации се повтарят, без да е цитиран източник.

Съмненията стават още по-основателни, когато се видят кои са научните ръководители на автора Ивайло Неделчев. Единият е именно настоящият ректор, който изглежда е взел труда на собствения си докторант.

Другият е проф. Христо Скулев, който според справка в сайта на университета, е предедател на журито за предстоящата защита. Освен това е написал и становище до журито, в което заявява, че научният труд "отговаря на всички изисквания на Закона за развитие на академичния състав".

Само че в същия Закон - чл. 12, ал. 3, за присъждането на титла "Доктор на науките" пише, че "дисертационният труд трябва да съдържа теоретични обобщения и решения на големи научни и научно-приложни проблеми, кото съответстват на съвременните постижения и представляват значителен и оригинален принос в науката. Чл. 6, ал.3 казва, че Дисертационният труд трябва да показва, че кандидатът притежава задълбочени теотетични знания и способности за самостоятелни изследвания.И още, в чл. 12: "Дисертационният труд не може да повтаря буквално темата и значителна част от съдържанието на представения за придобиване на ОНС доктор".

В същото време научният труд на Ивайло Неделчев е "вграден" и в дисертацията на проф. Христо Скулев, защитена през януари 2017-а година.

Още един докторант е бил преписан от проф. Василев. Публикацията по седма глава от дисертацията дословно повтаря научния труд на Тихомир Доврамаджиев, който също не е цитиран.

Любопитен е и фактът, че ректорът Росен Василев е професор в направление "Електротехника, електроника и автоматика", както е видимо от сайта на университета и в което преминава и цялата му научна кариера, но представя дисертация в направление "Технология на машиностроителните материали".

"Само преди година, когато Росен Василев стана професор, по негова молба подготвих научните приноси в цялата му научна продукция, затова категорично знам, че сега представената дисертация е извън неговата област на научни интереси", обясни проф. Минчев, който до февруари 2017 г. е декан на ФД "Докторанти" и ръководител на центъра за развитие на академичния състав в Техническия университет-Варна. 

На пресконференция миналия четвъртък проф. Фархи и проф. Минчев оповестиха и нова "находка" около научния труд на Росен Василев: Оказва се, че и шеста глава от дисертацията е преписана - този път от книгата "Titanium alloy: modelling of microstructure, properties and applications" с автори Wei Sha и Savko Malinov. Освен дословно преведеният текст са използвани и графиките от книгата. 

Проф. Минчев обясни и как се натъкнал на плагиатството. Като главен редактор на списание "Механика на машините" през януари той получил за публикуване две статии на проф. Росен Василев. В едната от тях той разпознал дисертацията на Доврамаджиев, защитена преди 5 години. Месец по-късно същата статия се появила и като седма глава в научния труд на Росен Василев в опит да му бъде присъдена научната степен "доктор на науките". Източник на втората статия пък се оказала публикация на проф. Скулев от 2004-а година. 

Проф. Фархи и проф. Минчев коментираха и заявленията на докторантите Неделев и Доврамаджиев, които в публикувани на сайта на ТУ-Варна становища, са заявили, че трудовете им не са преписани, а са плод на съвместната м работа с проф. Василев и проф. Скулев. Според Фархи и Минчев заявленията им са в противоречие с декларациите за автортсво, които те са подписали при защита на дисертациите си. 

"Росен Василев трябва да отговори лично и с научни аргументи на сигнала, който ние, според Закона за развитие на академичния състав, бяхме длъжни да подадем. Той не може да се крие зад становищата на ректорския съвет или етичната комисия, съставени от негови служители и хора, които нямат компетентност по съответната научна материя", категорични са Минчев и Фархи. Това е груба злоупотреба с власт.

"Свидетели сме на група, която взаимно си прави "научни" услуги. Организирана група, която действа в разрез с нормите на закона", подчерта проф. Фархи. Според него подобни позорни практики удрят по имиджа на университета и това води до отлив на студенти. Започналата процедура по защита на подобен съмнителен труд може да доведе до отнемане на акредитацията на университета, който при това положение няма да има право да обучава докторанти. Той припомни, че плагиатството е престъпление в България, което, според член 173 от НК, се наказва с до 2 години затвор и глоба. Ако обвинението бъде потвърдено от министъра на образованието, проф. Василев ще бъде лишен от всичките си научни звания и при това положение няма да отговаря на изискванията да бъде ректор.

След получаването на сигнала от Министерство на образованието са изпратили писмо до ТУ Варна с изискване на документите по случая. Междувременно датата 28 юли 2017 г., определена за защита на докторската дисертация на проф. Росен Василев, беше променяна на два пъти през последните месеци.

Първоначално определеният ден е бил 8 септември, който по-късно е коригиран на 28 юли. След подаването на сигнала за плагиатство до Министерството на образованието отново е върната първата дата, която и в момента е посочена в сайта на висшето учебно заведение.




Още по темата: общо новини по темата: 12
05.10.2021 »
03.05.2019 »
25.02.2019 »
14.11.2018 »
09.11.2018 »
09.11.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: