Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Висока смъртност при пчелите отчитат производителите на мед от Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 23.08.2017Коментари (1)1359
© Varna24.bg
Все повече пчелни семейства в България умират, като тази година процентът достига до 50 на сто. Причината е в употребата на никотиноидни пестициди в земеделските земи, които убиват диворастящите растения и тровят пчелите. 

Тревожната тенденцията очертаха производители от цялата страна, които участват в традиционния фестивал на меда във Варна. 18 пчелари предлагат продукцията си на изложението, което е разположено до входа на Морската градина. Меденият фест продължава до 26 август.

Мария Димитрова от варненското село Габърница има 70 пчелни кошера. С всяка изминала година произвежда все по-малко мед. Тази година се оплаква от изключително нисък добив.

Мария Димитрова - пчелар: "Лоши метеорологични условия имаше в началото, когато цъфтеше акацията. Това, че арендаторите не спазват времето си за пръскане, култури сеят може да кажа и хибридни, които пчелите въобще не ги посещават."

Освен хибридните култури, причина за високата смъртност при пчелите оказват и пестицидите, с които арендаторите обработват земеделските земи.

Атанас Каракашев - председател на областната организация на пчеларите във Варна: "За съжаление тази година беше върхът във всички досегашни години. Средно 50% от кошерите в България умряха. Вкарват най-силните пестициди, третират с тях, с това унищожават всички плевели, дори и животинките, които се докоснат до третираните семена."

При липсата на плевели и билки, пчелите са принудени да събират прашец само от няколко растения, като за Варненска и Добричка области това са предимно слънчоглед и рапица. По този начин пада имунитетът на пчелата и тя трудно може да се бори с болести. Въпреки високата смъртност и ниските добиви, от организацията на пчеларите не прогнозират покачване цената на меда.



Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.08.2017 г.
0
 
 
ако искаме да ядем мед трябва да се вземат мерки. хора давайте да се разбунтуваме. къде са тома белев и сие, защо не защитават пчелите. нали са екозащитници, нали защитават природата. ааа от пчелите няма да вземат пари или ще вземат но да ги унищожат. крякат за животни които ги няма а за такива важни неща се правят на глухи...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: