Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Важни проекти за Варна обсъждаха в Областна управа
Автор: Екип Varna24.bg 14:45 / 13.09.2017Коментари (0)2509
©
Областният Управител на Варненска област Стоян Пасев свика Областния съвет за развитие днес. Във фокуса на внимание бяха определящи за развитието на региона важни европейски проекти. На заседанието присъства г-жа Жарлот Жабо- представител на Европейската комисия.  

Представена бе дейността по проекта BLUE NET- мрежа на морските клъстъри за син растеж на икономиките на морските държави. В дискусията участваха и представители на партньорите по проекта от Италия, Румъния, Хърватия, Албания, както и представител на ГД "Морско дело и рибарство". Италианските партньори споделиха положителни практики от клъстъра във Венеция.

Особено внимание бе отделено на Регионалната програма по ПУГМ/ планове по устойчива градска мобилност/ и изготвянето на регионалните планове. Варненска област е първата в страната, която започна да работи по проблема - създаване на гъвкави транспортни системи в съответствие с целите на Регионалния план за развитие-"Подобряване на вътрешно- регионалната свързаност и достъпност до обекти за услуги, туризъм, рекреация, култура". 

Г-жа Пепа Ризова- експерт на Клуб "Устойчиво развитие на гражданското общество" /УРГО/- национален координатор по мобилността и българския партньор в европейските проекти "Просперити" и "Последната миля", представи пред участниците в съвета проекта "Просперити"- просперитет чрез иновации и промоция на Плановете за устойчива градска мобилност /ПУГМ/. 

Целта на проекта е да се стимулира въвеждането на плановете в страните членки чрез активиране на национално и регионално равнище. В проекта участват 27 партньора от 15 страни-членки на ЕС. Българският представител в проекта е Клуб УРГО, чийто представители г-жа Лучия Илиева и Пепа Ризова участваха в разработването на проекта. Втори партньор е Община Варна. 

Бюджетът на проекта е 3 188 мил. евро и е финансиран изцяло от ЕС. Важна стъпка в реализирането на проекта "Просперите" бе подписването на Споразумение между Областна администрация Варна и Клуб УРГО за създаване на Регионална Програма по ПУГМ- планове за устойчива градска мобилност за Област Варна. Програмата ще бъде пилотен документ, който ще подпомага разработката на мобилните планове и внедряването на мерки за устойчива мобилност в градовете и курортните селища в Област Варна. 

Чрез нея ще се получи и синергия с течащият в момента проект "Последната миля", в рамките на който общините от Варненска област разработват мерки за гъвкави транспортни услуги и мобилни планове.  

Г-н Младен Иванов- ръководител на проекта "Просперити" от Община Варна обърна внимание на необходимите мерки и дейности на регионално и общинско ниво, които да подпомогнат изработването и внедряването на Общинския план за градска мобилност на Варна.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: