Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уроци по човещина ще дават животни във варненския зоопарк
Автор: Екип Varna24.bg 10:39 / 15.09.2017Коментари (0)1681
© Черно море
Контактна зона, в която свободно да общуват посетители и питомци отвори врати в зоопарка във Варна. В новото пространство ще има животни, които не са агресивни и опасни за посетителите - зайци, кози, кокошки, патици. Децата ще могат да погалят и нахранят ламата Президент, кошутата Ели и нейното бебе, белите зайчета и патета, токачки и пауни-бебета, които са се излюпили тази година. Желаещите ще влизат на малки групи от по 5-7 човека, за да не стресират животните.

"Една отдавнашна мечта на екипа на зоопарка вече е осъществена - каза директорът Иванка Стоянова. Има много функции, за които са създадени зоопарковете, но една от тях е да образова. Тази контактна зона ще показва как се хранят животните и с какво. Тук посетителите могат да се срещнат с хората, които се грижат за животните и ако имат въпроси да ги зададат. Целта ни е да покажем, че животните дават и уроци по човещина. Един от тях е да се научим да прощаваме. Те не таят мъст, те са много открити, махат и продължават нататък. Те обичат безусловно, за разлика от нас хората, които се опитваме да поставяме постоянно условия. Друг урок от тях е да бъдем себе си, защото живеем в свят на догми, не приемаме различните, докато те ни приемат такива, каквито сме. На една котка ако обуете чарапогащник няма себеподобните й котки да легнат по земята и да се превиват от смях, да я сочат с пръст или да я отритнат, защото е различна. Затова Марк Твен е казал, че ако има кръстоска между човек и котка, човекът ще стане по-добър, но ще развалим котката.


Животните не лъжат, а от тях можем да се научим и да разчитаме на интуицията си, да не се отказваме от нещата и да продължаваме да се борим. Това са част от уроците, които животните по някакъв начин ни предават. Да не загубваме човещината независимо от обстоятелствата, при които сме поставени и да общуваме помежду си. Това е посланието ни към хората" - допълни директорът.


Екипът на зоопарка е подбрал по-безопасни животни - от тревопасния сектор и от птиците. Контактната зона ще работи във вторник, сряда и четвъртък от 11 до 12 ч., по един час, като децата до 12 години трябва да бъдат с придружител и ще бъдат зоо инженера, доктора на зоокъта, уредник зооколекция, както и работниците, които се занимават пряко с животните тук, за да могат да помагат на посетителите с лекота да общуват с пернати и бозайници. Предвидено е да се дава храна и от зоопарка ще определят каква да бъде и какво да бъде количеството. Вероятно ще се допускат не повече от 5-6 души, защото животните се уморяват. Вероятно зоната ще работи и през зимните месеци.

"Както ние, когато сме поставени под стрес реагираме по някакъв начин, така и животните, затова е желателно да се избягват резките движения около тях, защото се плашат. Пускаме контактната зона и ще видим как ще си напаснат нещата. Ние сме първия зоопарк, който прави такава контактна зона и нямаме традиции в тази посока. Може да има промени впоследствие, важното е да няма стресиране и от страна на децата, нито от страна на питомците, а да се забавляваме. Такива контактни зони има по света, като най-много са с понита, известни с лечебното си въздействие върху хората. Това ни даде идеята, че и ние можем да направим тази зона за общуване" каза още Иванка Стоянова.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: