Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна дава "зелена светлина" на два от уникалните студентски проекта
Автор: Пламена Николова 14:04 / 19.09.2017Коментари (0)2164
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Както Varna24.bg съобщи 21 проекта на студенти бяха подбрани и изложени в 10 табла на входа на Морската градина.

Те касаят възлови места от Варна, а на два от тях Община Варна дава веднага "зелена светлина" и започва работа по осъществяването им, съобщава Черно море. 

Това стана ясно по време на откриване на изложбата на Студентската лаборатория - дело на студенти от ВСУ "Черноризец Храбър". Целта и е да генерира проекти, предлагащи креативни и нестандартни идеи за естетизация на градската среда в морската ни столица. Млади творци създават нова визия на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората. 

Работата по разработването на реални проекти надгражда знанията и практическите умения на бъдещите архитекти, строителни инженери и дизайнери. Воля за подкрепа и научно ръководство на създадената студентска лаборатория е изразил световно известният датски архитект проф. Ян Геел, който пристига във Варна през октомври. В разработването на проектите са взели участие 57 студенти от II и IV курс. Изготвени са над 100 идейни проекта за различни публични зони на Варна.

Новите визии, които са подготвили студентите са за сгради и съоръжения - подлези, надлези. Те са продукт на ландшафтното изкуство и са за обекти на културното наследство. Идеята е, тези проекти, разработени със смелостта и таланта на студентите да получат възлагане от страна на Община Варна и да преминат от фаза проект към по-нататъшен етап, да получат разрешение за строеж и реализация в близките месеци. От ръководството на ВУЗ-а увериха, че са готови през новата учебна година да разработят тези проекти от фаза техническа, за да може догодина преди сезона Варна да има серия от готови проекти.

 "Много се надявам кметът Портних да подпише договора, който ние подготвяме - каза при откриването на изложбата проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър". За нас идеята "Варна - град на хората" е отлична симбиоза между местната власт и образованието. Гл. архитект Бузев избра на първо време две идеи - на два подлеза".

Един от студентите, чийто проект е на път да бъде реализиран е Георги Найденов. За идеята си той споделя: "Сам, с помощта на асистента си разработих тази визия си. Проектирането ми отне около 2 месеца. Избрах това място, защото ж.п. гарата е мой любим район. Винаги ми е било приятно да се разхождам там заради красивата сграда. Смятам, че площадното пространство е доста слаба част от мястото. Затова реших да направя нещо за него. Идеята ми е да стане средата по-човешка. Вземах идеята за кръга от колелото на локомотива. Присъства и на други места в проекта - при кошчетата, при пейките. Исках да подчертая главните пешеходни зони в парка и второстепенните - за почивка, разходка" - разказва още Георги.

За процеса на създаване на студентските идеи разказва арх. Цвета Жекова, координатор на студентската лаборатория. "Започнахме работа със студентите като направихме обходи на 3 района във Варна - районите "Приморски", "Младост" и "Владислав Варненчик". Набелязахме кои са най-неглижираните зони. Там има нужда от намеса. Така избрахме първите около 20 зони. Започнахме работа през пролетта и приключихме в края на юни" - допълва Жекова.

Стана ясно, че по две от идеите на студентите Община Варна дава веднага "зелена светлина" и започва работа по осъществяването им. Това каза главният архитект на Варна Виктор Бузев. " Аз се надявам всички проекти да бъдат реализирани, тъй като определено градската ни среда има нужда от обгрижване. Няма вечни проекти. Каквото и да се построи, след време се амортизира.

Всяко едно ново съвременно предложение с духа на младите хора ще е полезно да замени достойно работата на предците ни. Аз лично съм си избрал две идеи като най-реалистични за изпълнение в близко време. Това са два от подлезите - на спирка "Явор" и този до Икономическия университет. Смятам, че подлезите ще бъдат в много пряк контакт на учебното заведение с Морската градина. Знаете, че са в процес на реализация проектите за нова библиотека и кътове за четене. А и младите хора ще минават през пространство, което е организирано от техни колеги връстници. Това като цяло ще допринесе за взаимоотношенията между младите хора.

Подлезът на "Явор", който свързва "Левски" с "Чайка" е сред най-сериозните места за обновяване, които са пред нас. Пространството ок. Църквата "Св. Петка" има също нужда да получи нов облик, естествено без да притиска центъра на композицията, който е църквата. Аз ще се радвам колкото може повече варненци да видят проектите, защото това ще е морална подкрепа за младите хора, за това, че техният труд не остава неглижиран. Напротив, те заявяват своето отношение към града, към части от него, към общите части, които всички ние ползваме. Аз се надявам да насърчим техния труд. И нашето отношение да е устойчиво във времето и следващите випуски, които се задават.

Варна е голям космополитен град и има много места за изява на младите творци. Дай боже да завършим тези проекти, да ги реализираме и в крайна сметка да видим един по-красив и модерен град. Това е истински дълбоката ни кауза - да насърчим младите хора, да ги амбицираме да работят във Варна, в България. И ако те видят, че още по време на учебния процес. Това е голямата мисия на този проект - техните виждания и проекти. Така студентите ще видят, че имат подкрепа и реализация и ще останат у нас"- допълни арх. Бузев.

"Трябва да има едно непрестанно подновяване най-малкото на пешеходните зони, т.е. на тротоарите, пътните настилки, зелените пространства. Всичко това създава комлексно влияние върху психологията на човек.", споделя Мартин Лазаров - студент от специалност "Архитектура" във ВСУ "Черноризец Храбър". Според студентите и техните преподаватели, във Варна, трябва да бъдат изградени повече публични пространства, които да бъдат съобразени с потребностите на хората.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: