Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Промяна за 16 милиона: Рибарското пристанище в Карантината става неузнаваемо
Автор: Пламена Николова 11:30 / 27.09.2017Коментари (3)11754
©
Станаха ясни подробностите около изграждането на новото рибарско пристанище Карантината в "Аспарухово", предаде репортер на Varna24.bg

След днешното заседанието на Общинския съвет във Варна, Община Варна ще сключи договор с държавата за учредяване безвъзмездно право на строеж. 

Модернизацията и реконструкцията на рибарското пристанище в местността Карантината в кв."Аспарухово" ще струва 16,6 милиона лева. От тях 8 милиона ще са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Останалите 8,6 милиона лева ще бъдат осигурени от Община Варна.

Ето какво обясни за проекта днес главният архитект на общината Виктор Бузев:

"Община Варна разработи съвместно с БАН проект за модернизация на рибарското пристанище Карантината, с което смятаме да кандидатстваме за финансиране по програма "Рибарство и аквакултури", като изготвения проект първо беше комплексен с част "Градоустройство" и част "Инвестиционен проект". По време на одобряване на процедурата от МРРБ решиха да разбият проекта на две части. Издадено е разрешение за строеж и сме на финалната права да кандидатстваме и да получим финансиране.

Извършени са изследвания на вълновото натоварване, изследвания на всички рибарски пристанища, които са модернизирани в последните години в България и смятам, че пристанището, което се предлага като проект, е оптимално за възможностите на територията. 

Определено е първа и много важна стъпка, но не достатъчна, за обхващане на целия тоя сектор, който създава поминъкът на много семейства на територията на общината.

Проектът включва изграждането на защитно съоръжение, което е с вълнобойна стена. Намира се на източния край на Аспарухов парк преди поделението "Карантината" на източния край на рибарското селище. Това е най-древното рибарско пристанище във варненския залив. Мястото сме го избрали след обхождане на цялото крайбрежие. Като достъпност и защита на нос Галата и преобладаващите ветрове, определихме локацията му. 

Това, което сме имали предвид при изчисленията, е дали изграждането на таксова съоръжение ще засегне пясъчната коса на аспарухов плаж. Проучванията показват, че напротив, ще се задържи пясъка и по никакъв начин няма да въздейства върху ивицата.

Съдовете, които ще влизат в пристанището са рибарски лодки с малки габарити. В тила ще има сграда, където ще се посреща улова с необходимата технология-ледогенератори, складови площи, инвентар и оборудване на рибарите, място за регистрация на улова, кантари, място за управление на пристанището, където ще има представители на "Рибарство и аквакултури" и администрация. 

Има малка работилница за ремонт на лодките в най-западната част на сградата. Ще има място за рибарите, ще има указателно табло кои риби са разрешени за улов. Сградата е оразмерена със стълбища и асансьорни клетки. В южната част на сградата откъм сушата ще се осъществява достъпа на хора в неравностойно положение. Ще има място за подемни машини и автокранове, както и за малка цистерна, която да зарежда лодките. Преценихме с колеги от РИОСВ , че не е уместно да се правят резервоари с гориво на морския бряг. Ще има специално място за вкарване и изкарване на лодките, които ще се довеждат с колесар. 

Самата форма на вълнобоя е направен с място за пешеходци и свободен достъп до пристанището. Под самата стена ще може да се сепарират отделни клетки и всеки един от рибарите да си има участък, в който да съхранява атрибутите си. 

Алеите на Аспарухов парк ще завършат с панорамния мостик. Покрива на сградата ще има атрактивен елемент с амфитеатрално разположение, за да може да бъде място за почивка, съзерцание и контакт с морето. 

Ще има достатъчно паркоместа за работещите служители на пристанището. Ще има и места за посетителите.", допълни арх. Бузев. 

Зам.-кметът Христо Иванов допълни презентацията на арх. Бузев, като каза, че пристанището ще бъде хубав завършек на Аспарухов парк, където ще се търси съчетание на функционалност и изискванията, поставени от бранша. В проекта е залегнала обща инфраструктура, която да развие територията.  

"Това трябва да е зона и за атракции, Варна заслужава да има такъв обект.", каза Иванов. 

Арх. Бузев допълни, че проектантския екип е запознат с картите на потъналите кораби и съоръжението не засяга такива територии.

По време на заседанието стана ясно още, че броят на лодките е 116. Те са разделени в категории в зависимост от дължината им.

Продължителността на проекта е 24 месеца. Срокът за подаване на проектното предложение е 30 септември. Затова днес съветниците трябваше спешно да дадат одобрението си за отпускането на средствата.



Още по темата: общо новини по темата: 30
21.12.2023 »
18.12.2023 »
07.12.2023 »
28.07.2022 »
26.07.2022 »
23.03.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще оправяте пейзажа пред имотите на дънката с народна пара ли?
0
 
 
Всеки ден ви лъжат и вие продължавате да вярвате. Тия буните не са ремонтирали от десетки години, а пристанище ще строят и ако случайно го построят с наши пари, ще го дадат на концесия на мафията, както всичко друго по морето.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: