Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отпуснаха 30 000 лв. на варненски двойки с репродуктивни проблеми
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 09.10.2017Коментари (0)1581
©
Нови 12 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. На днешното си заседание съветниците от ПК "Здравеопазване" се съгласиха да им бъдат отпуснати 30 000 лв., като четири семейства ще получат по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а осем - по 2 000 лв. На две двойки бе отказана помощ, тъй като не отговарят на критериите за финансиране.

От началото на годината близо 50 семейства са одобрени за ползване на средства от фонд "Инвитро", като цялата сума е в размер на 117 500 лв. Бюджетът на програмата през 2017 г. е 170 000 лв., а остатъкът до края на годината е 52 500 лв., стана ясно на заседанието.

Общинските съветници гласуваха също 139 варненци да получат еднократна помощ за лечение на обща стойност 31 300 лева. Помощите са в размер между 100 и 700 лева в зависимост от степента и вида на заболяванията. 1 000 лева ще бъдат отпуснати на дете за закупуване на инвалидна количка, а 1 200 лева ще получи варненец за рехабилитация и медикаменти след претърпени операции. Молбите на 9 души бяха отхвърлени, тъй като не покриват условията за подпомагане. Съобщено бе още, че до края на годината в бюджета на Община Варна остават 15 000 лв. за помощи за лечение.

Членовете на комисията се запознаха и с писмо от управителя на ДКЦ 4 относно включване на Програма за профилактика срещу усложнения на захарния диабет в проектобюджета на Община Варна за 2018 г. Стойността на програмата е 20 000 лева и предвижда да обхване 300 пациенти с диабет от Варна и региона в рамките на 3 години. Прегледите се извършват в Центъра за лечение на "Диабетното стъпало" в ДКЦ 4 (бившата поликлиника на Окръжна болница).

По програмата ще бъде изготвен регистър на пациентите с диабетно стъпало, какъвто в момента липсва. Той ще съдържа информация за пациента, данни от изследванията му и препоръки за по-нататъшни действия.

Целта е да се преустанови тенденцията за късно диагностициране и лечение на усложненията на диабет, водещи до висока инвалидизация и смъртност. Пациентите ще бъдат подпомогнати в борбата за подобряване на здравословното им състояние и начина им на живот.

Диабетното стъпало е тежко усложнение на захарния диабет, за чието предотвратяване са необходими редици мерки. Сред тях са не само добър контрол на кръвната захар, нормализиране на тегло, редовни физически натоварвания, но и добра грижа и хигиена на краката, подбор на ортопедични обувки и стели и системно медицинско наблюдение.

Общинските съветници дадоха положително становище и препратиха писмото към дирекциите "Финанси и бюджет" и "Здравеопазване" за действия по компетентност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: