Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поставиха орелеф на Ботев в Ботевата градинка на Варна
Автор: Пламена Николова 14:02 / 17.10.2017Коментари (0)3268
Орелеф на великия български поет и революционер Христо Ботев бе открит днес в Ботевата градинка на Варна, предаде репортер на Varna24.bg

На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стояна Пасев, председателят на Общинският съвет Тодор Балабанов, кметът на район "Одесос" Георги Недев, авторът на творбата Живко Дончев, деца от ОУ "Христо Ботев, по чиято идея се поставя постамента, много варненци. 

"Наближава един от най-духовните празници в българския календар- Денят на народните будители. Изключително се радвам, че в навечерието на този ден сме се събрали в Ботевата градинка, за да открием паметник на нейния патрон. Идеята се обсъжда от доста време с инициативата на ОУ "Христо Ботев". 

Щастлив съм, че съчетавайки усилията ни днес имаме този прекрасен резултат като споделяне на една патриотична кауза. Благодаря на Живко Дончев за прекрасната творба, така че вярвам, че ще придължим във времето да поддържаме това прекрасно място в града. Считам, че се прави не малко, но с новата ни инвестиционна програма това ще придобие още по-приятен облик.", каза кметът на Варна Иван Портних.

"За първи път съм във Варна за такъв прекрасен повод, одухотворен, който не е свързан с инфраструктурни проекти. Трябва да сме признателни към историята и нашите предци, към онези големи българи. Каквото и да кажем за големия българин Христо Ботев ще е малко. Да ви е честита новата придобивка!", каза министър Николай Нанков.

Началникът на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, Антония Йовчева, разказа историята на Ботевата градинка:

"През 1934 година във Варна е учреден клуб на Националното родолюбиво дружество "Отец Паисий", в което влизат изтъкнати граждани, лекари, учители и банкери. Създава се и младежка организация и тези младежи през 1936 година успяват за няколко месеца да почистят заблатения терен, който някога е представлявала Ботевата градинка, и да направят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Именували градинката Ботева, за да подчертаят основните идеи на своите цели - родолюбие, бунтарство и прогрес, като така изразят духа на своето време. Днес инициативата за поставянето на паметен знак с лика на Христо Ботев дойде отново от млади хора - в лицето на учениците, родителите и учителите от ОУ "Христо Ботев". Община Варна подкрепи и финансира идеята, която се вписва по отличен начин в целта ни за съхранение на българската памет. С паметния знак на големия поет-революционер ние показваме уважение към приемствеността на традициите във Варна.", каза Йовчева. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: