Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гости от Монголия във варненско училище
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 17.10.2017Коментари (0)1960
©
Бившият посланик на Монголия у нас - проф. д-р на геоложките науки Лхамсурен Дугержав, Билегт Байанмунхк - секретар на кабинета на министър председателя на Монголия и инж.Младен Станев - председател на Българо -монголското дружество за приятелство гостуваха днес в Средно училище "Гео Милев"- Варна. Поводът за посещението е писмо изпратено от СУ "Гео Милев" до училище "Москва" в столицата на Монголия Улан Батор. В него се изразява желание за установяване на приятелски отношения между двете училища. Идеята на това сътрудничество е учениците от двете учебни заведения да имат възможност да упражняват и подобряват знанията си по руски език, да развиват ключови компетентности като използват всички съвременни средства за комуникация.

Бившият посланик е възпитаник на Минно-геоложкия университет в София и сподели, че повече от 40 години е свързан с България. Неговият подпис стои под междуправителствената програма за сътрудничество между Монголия и България в областта на културата, образованието и науката в периода 2017- 20121 г. Тя предвижда активизиране и разширяване на сътрудничеството, обучение на студенти и докторанти, създаване на контакти между младежки и спортни организации. По неговите думи над 4000 монголци са преминали през висшите учебни заведения в България и всички те са намерили успешна реализация в страната си.

Дипломатът подкрепи идеята за побратимяване на българско и монголско училище и обеща да съдейства за създаване на приятелски отношения. Той подчерта, че използването на кирилицата ни прави много близки и припомни факта, че след Втората световна война в Монголия започва използването на кирилицата като официална писменост. Благодарение на това през 1980 г. вече има 100% грамотност на населението в страната, постижение признато от ЮНЕСКО".

Директорът на училището Албена Павлова запозна гостите със Средно училище "Гео Милев", което е асоцииран член на ASPnet ЮНЕСКО, на националната мрежа на училищата-бази по руски език и на училищата за изкуство и културен диалог по пътя на коприната "Икуо Хираяма". Тя подчерта, че е важно учениците да получават много и различни възможности да разширяват своя кръгозор, да упражняват владеенето на чужд език, да развиват социалните си умения. В срещата участва ръководството на училището и преподавателите по руски език.

Председателят на Българо-монголското дружество Младен Станев, с чието съдействие монголските гости посетиха училището, разказа за издигнатия паметник на кирилицата в монголската столица и за другия българо-монголски проект - паметник на кирилицата на Антрактида.

Монголските гости, които са неофициално в страната, обещаха да подарят на училището всички книги издадени на български език по време на мандата на посланик Лхамсурен Дугержав, които изследват връзките между българи и монголци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: