Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Петима се борят за шеф на Районна прокуратура във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 19.10.2017Коментари (0)7066
©
Настоящият административен ръководител на Районната прокуратура в Девня Невена Илиева е сред петимата кандидати за районен прокурор на Варна, след като доскорошният ѝ председател - Цветанка Гетова, бе освободена предсрочно от поста с решение на ВСС. Това става ясно от официалната интернет страница на висшия кадрови орган на съдебната власт, където са публикувани биографиите, концепциите за управление и декларациите за имотното състояние и произхода на средствата на участниците в конкурса.

Невена Илиева е завършила "Право" в Юридическия факултет на Технически университет - Варна. Дипломата ѝ за средно образование е от СОУ "Стефан Караджа" - гр. Каварна. Владее английски език на добро ниво. През годините е участвала в 8 семинара, свързани с професионалната ѝ дейност и квалификация. Последователно е била съдебен кандидат в Окръжен съд - Варна, следовател в Окръжна следствена служба - Варна, а от 01.04.2006 - прокурор в Районна прокуратура - Девня, която оглавява на 27.07.2016 година.

С жилищен кредит и собствени средства през 2007 година тя е закупила апартамент и част от дворно място във Варна. Разполага с много дарени и наследствени имоти, включително и с маслобойна, в родния си град Каварна. Изплаща жилищен и потребителски кредит. Кара обикновена кола - "Сеат Ибиза".

В концепцията си, чийто общ обем е 20 страници, тя споделя, че е взела трудно решението да се кандидатира за районен прокурор на Варна. "Осъзнавам напълно и факта, че кандидатствам за длъжността административен ръководител на орган на съдебната власт, различен от този, в който съм работила дълги години, но считам, че това ми дава един по-различен поглед и възможност да предложа различни идеи за подобряване работата в тази прокуратура", пише Невена Илиева. Като основна своя цел, ако бъде избрана за административен ръководител на РП-Варна, тя си поставя повишаването на мотивацията на колектива, което според нея неминуемо ще подобри ефективността и показателите в работата. "Ще бъде извършена цялостна проверка и анализ на издадените заповеди от страна на административния ръководител на РП-Варна, чрез които е била организирана работата на прокуратурата до настоящия момент. В случай на необходимост и констатирани проблеми дейността ще бъде приведена в съответствие с актуално действащите актове, издадени в прокуратурата и ВСС, регламентиращи прокурорската работа", пише кандидатът.

Сред кандидатите за районен прокурор на Варна е и Владислав Томов, който бе номиниран за член на Висшия съдебен съвет от партия "Воля" на подсъдимия за рекет и побой над длъжностно лице Веселин Марешки. Този факт обаче е пропуснат от кандидата в биографията му за пред кадровите органи. От нея става ясно, че Томов е кадър на прословутия Югозападен университет, но не и къде е завършил средното си образование. Иначе професионалната му кариера започва като съдебен кандидат в Окръжен съд - Благоевград, преминава през юрисконсулт в Националната електрическа компания, след което печели конкурс за младши прокурор в Районна прокуратура - Сандански, но впоследствие става адвокат в Благоевград. От 2001-ва до настоящия момент е прокурор във Варненската районна прокуратура. В конкурсната документация е изтъкнал, че съпругата му също е прокурор в РП-Варна, а брат му - в Софийската градска прокуратура. Не става ясно по какъв начин роднините на кандидата влияят на неговата мотивация да оглави Варненската районна прокуратура, но е факт, че те са използвани като довод в Раздел I - "Лична мотивация", в управленската му концепция.

От декларацията за имотното състояние на прокурора Томов става ясно, че разполага с 3 апартамента във Варна, 2 в Благоевград, вила с двор край Симитли, гараж и складови помещения. Притежава и два автомобила на стойност 53 хиляди лева, за които твърди, че са закупени със спестявания от заплати.

В концепцията си за управление на Районната прокуратура, чийто обем е 18 страници, Владислав Томов е изтъкнал, че е отработвал постоянно и преимуществено дела и преписки с фактическа и правна сложност и понастоящем е прокурорът с най-дълъг стаж в РП-Варна, което според него e важен атестат за заемане на ръководния пост. Иначе концепцията му не блести със стратегически визии и тактически цели за решаването на натрупаните с годините проблеми и по-скоро може да се определи като бланкетна. В CV-то си Томов е написал, че владее английски език на добро ниво.

На другия полюс е концепцията, и не само, на прокурор Десислава Йотова от Районна прокуратура - Варна. Тя е единственият кандидат, завършил "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", при това с отличен семестриален успех. 6.00 е оценката ѝ от държавния изпит по Наказателноправни науки. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия в Габрово, владее три чужди езика, два от които на много добро ниво, като зад гърба си има куп обучения и специализации в наказателноправния ресор. Десислава Йотова е била последователно съдебен кандидат в Окръжен съд - Видин, адвокат и прокурор в крайдунавския град. От 2012 година е прокурор в Районна прокуратура - Варна, на която паралелно бе и говорител.

Разполага с 1/6 идеална част от апартамент в град Левски, която е получила по наследство след смъртта на нейния баща, както и земеделски земи по същата линия. Кара кола за 400 лева, която е закупила през 2007 година със спестявания от заплатите си. Изплаща потребителски кредити към две банки.

В концепцията си Десислава Йотова най-напред обосновава в диахрония своята лична мотивация да оглави магистратурата. Основни юридически познания тя получава още като ученичка в Националната Априловска гимназия, където възприема правото най-вече като ценност. В 12-годишния си прокурорски стаж тя непрекъснато е полагала усилия да поддържа високо ниво на правните си познания, доказателство за което са десетките курсове и специализации, които е преминала. Изградила е добри професионални отношения с оперативните органи на досъдебното производство, както и със служителите на администрацията и съдебните репортери. "Никога не си позволих да поставя длъжността си на пиедестал и градих отношенията си на базата на човечност и съпричастност", пише Десислава Йотова в управленската си концепция, чийто общ обем е 42 страници. В нея тя прави прецизен, задълбочен и комплексен анализ на състоянието на Районната прокуратура във Варна, очертава в детайли нейните достижения и проблеми, включително и по отношение прилагането на съдебната практика, както и приоритетите, по които ще работи в краткосрочен и дългосрочен план, ако бъде избрана за административен ръководител. Интересен момент в концепцията на Десислава Йотова е и обосноваването на релацията "сграден фонд - професионална ефективност на държавния обвинител".

Като дългогодишен говорител на районното обвинение тя е единственият кандидат за поста, който си дава ясната сметка, че медиите могат да бъдат много полезни в работата на органите на досъдебното производство. Затова, ако оглави Районната прокуратура, тя ще изисква от бъдещия говорител да поддържа близки делови отношения с представителите на четвъртата власт и ще съдейства за обогатяването на правната култура на ресорните репортери. Това бе един от многото ценни плюсове на Десислава Йотова в качеството ѝ на дългогодишен говорител на магистратурата. Неслучайно работилите с нея журналисти я определят като "юридическа енциклопедия", но и като много стойностен човек с безспорни нравствени добродетели.

Сред кандидатите за ръководния пост е и Стамен Стаматов, завършил "Право" в Техническия университет във Варна, иначе възпитаник на Строителния техникум в града. Кариерата си в правоохранителните органи започва като дознател в сектор "Икономическа полиция" при МВР - Варна. След това печели конкурс за младши прокурор в РП-Добрич, а от 2014 година е част от магистратския състав на Районна прокуратура - Варна. Изтъква, че воден от стремеж към надграждане на професионалната си подготовка и лични умения, е участвал в редица обучителни семинари. Владее три чужди езика, два от които на много добро ниво. На свое име има етаж от къща с двор в местността Свети Никола във Варна, както и наследствени ниви. Кара кола за 600 лева. Не изплаща кредити. Концепцията му за управление на Районната прокуратура се разпростира в обем от 26 страници. За себе си пише, че има "уникални предимства" за административен ръководител, опирайки се на факта, че е бил полицейски служител и че има 8-годишен прокурорски стаж в Добрич и Варна. Използваните статистически данни в концепцията на Стаматов заемат превес над аналитичната ѝ част. Кандидатът само констатира проблемите със сградния фонд, но не очертава пътища за тяхното решаване в краткосрочен и дългосрочен план.

Кандидатът за поста "районен прокурор на Варна" Марин Дочев Маринов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Възпитаник е на езиковата гимназия "Ернст Телман" - гр. Ловеч. Владее отлично немски език и още два чужди езика на много добро ниво. Наследил е доста ниви, гори и ливади в родния си край, както и къща с двор. През 2000 година е теглил заем от 18 хил. лева, за да закупи ½ от апартамент във Варна с площ от 92 кв.м. С лични средства си е купил лек автомобил "Фолксваген" на стойност 5 хил. лева. Изплаща голям кредит в размер на 116 хил. лева. Последователно е бил съдебен кандидат в Окръжен съд - Ловеч, следовател в Окръжен следствен отдел - Варна, а от 2004 г. е в състава на Районна прокуратура - Варна. Управленската му концепция се разгръща в обем от 24 страници. В нея той отбелязва, че психоклиматът в магистратурата е "натрупан с напрежение", което се дължало на сблъсъка на различни характери и тип личности, както и от "чувствата за несправедливо и неравномерно натоварване от страна на работещите прокурори". Последното частично обуславя личната му мотивация да оглави РП-Варна. Въпреки че не пести квалификации по отношение на "авторитарния" стил на управление на предходното ръководство на прокуратурата, на стр. 23 в концепцията си той отбелязва, че "безспорен плюс на предходното ръководство е създадената добра и стройна организация по разследването на делата". Концепцията на Дочев също изобилства от копи-пейст статистически данни - за сметка на стратегическата визия за управлението на прокуратурата, която изобщо не се долавя в неговата разработка.




Още по темата: общо новини по темата: 6
09.02.2018 »
12.10.2017 »
28.09.2017 »
21.09.2017 »
13.04.2017 »
29.03.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: