Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Убийците на Алекс искат по-леки присъди, родителите й - още по-тежки
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 19.10.2017Коментари (0)2138
©
Състав на Апелативен съд - Варна днес разгледа протеста и жалбите срещу присъда на Варненския окръжен съд, с която извършителите на грабежа, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия през пролетта на 2016 година, бяха признати за виновни и осъдени за това престъпление.

Пресслужбата на Апелативен съд припомня, че в края на м.март тази година Красимир Тодоров(21г) и Ивалена Маринова(20г) от Провадия получиха за грабежа, придружен с убийството на 13-годишното момиче две доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха редуцирани на по 20 години лишаване от свобода при строг режим. 

Първата съдебна инстанция присъди на Красимир 15 години затвор за изнасилването, а заради привилегията на съкратеното съдебно следствие намали присъдата на 10 години затвор. Тодоров обаче е осъден да търпи по-тежкото от двете наказания, а именно 20 години затвор. Двамата подсъдими солидарно ще трябва да заплатят 120 000 лева на бащата на момичето и по 150 000 лева всеки един от тях на майката на Александра.

Припомняме, че 13-годишната Александра изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни - до 12 април 2016 г., когато полицейски служители откриха тялото й в изоставената сграда на бившия "Ловен дом" в Провадия. Ден по-късно, при претърсване на дома, който обитавали Красимир и Ивалена, била намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра. Веднага след това Тодоров и Маринова са били привлечени като извършители на деянието. На местопрестъплението бяха открити следи, а по-късно ДНК-експертиза на клетъчен материал в открит на мястото презерватив установи и автора на изнасилването. Техническа и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра, също установи по безспорен начин вината им.

Днес съставът на Апелативен съд - Варна се запозна с протеста на обвинението, което намира, че присъдата на първата съдебна инстанция в частта за грабежа, придружен с убийството е несправедливо ниска. Прокуратурата настоява тя да бъде завишена към средния размер на наказанието - до 25 години затвор и мотивира това с многобройните отегчаващи вината обстоятелства, които ОС - Варна не е отчел. 

Тодоров е имал противообществени прояви още като непълнолетен. Употребявал е марихуана и именно с тази дрога е склонил момичето да излезе от дома си и да влезе с него в изоставената сграда, където била изнесилена, а по-късно удушена от двамата и ограбена. Обвинението твърди, че и двамата подсъдими не са изразили разкаяние или критично отношение към стореното.

Както прокуратурата, така и адвокатите на родителите на убитото момиче намират, че и Красимир и Ивалена са направили всичко възможно да избегнат установяването на обективната истина. Припомнят, че двамата извършители са участвали активно в издирването на момичето, а след задържането им Ивалена, която е била водеща при грабежа и при действията по умъртвяването на Александра е давала с бележки указания на Тодоров. Родителите на момичето също настояват за справедливо наказание, което да бъде към средния размер, предвиден от закона.

Двамата подсъдими чрез своите адвокати молят съда да намали размера на присъдите и настояват за наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Тодоров имал трудно детство, без родителска подкрепа, а Ивалена била с чисто съдебно минало. Те били съдействали на полицията и дори посочили местата, където залагали златните накити, ограбени от Александра.

В последната си дума пред втората съдебна инстанция Красимир каза, че осъзнал грешката си и поиска справедливост, а Ивалена изрази съжаление и помоли за по-леко наказание.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.




Още по темата: общо новини по темата: 33
31.05.2017 »
25.04.2017 »
01.02.2017 »
31.01.2017 »
18.10.2016 »
26.04.2016 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: