Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близки на хора с увреждания към социалния министър във Варна: На кравата Пенка й се реши проблемът, нашият се точи с години
Автор: Пламена Николова 16:43 / 14.06.2018Коментари (2)12707
На кравата Пенка й се реши проблемът за седмица, а ние чакаме с години да се решат проблемите на хората с увреждания и техните близки. Това заявиха във Варна родители на деца с увреждания, които от понеделник са на палатков лагер пред Община Варна, при среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Varna24.bg.

"Разбрах от кмета, че тук са развити доста услуги с общинско финансиране за деца с увреждания. Аз водя редовно разговори с майките от лагера в София. Омбудсманът Мая Манолова внесе в началото на седмицата проектозакона за личната помощ и ние се ангажирахме да пресметнем колко ще струва финансирането на тази лична помощ.  Знаете, че от 2017 г. се регламентира помощ за семействата на деца с увреждания, която получават около 26 000 деца. Остана нерешен проблемът с децата, навършили пълнолетие. Защото тогава подкрепата от държавата спада. Но аз искам да чуя от вас, доколко този проектозакон ще реши проблемите ви. В България близо 500 000 са хората с увреждания, а тук се предлага решение за хората, които имат нужда от чужда помощ, които по данни на НОИ са около 80 000, на възраст над 16 години, които имат отпусната пенсия и добавки за чужда помощ. Тези хора ще имат право да кандидатстват за лична помощ и на база оценка на потребностите такава лична помощ ще може да бъде назначена до 330 часа месечно. Считате ли, че това е нещото, което ще реши проблемите ви? Ние от февруари работим по подготовка на Закон за хората с увреждания. Дойдох при вас да чуя от извора какво искате и подкрепяте и какво държавата може да направи?", каза министър Петков. 

"С този закон със сигурност няма да се решат проблемите ни, защото трябва изцяло нова философия в сектора увреждания. В момента вместо системата да ни подкрепя, ние обслужваме системата. Роди ли се човек с увреждания или придобие ли такова, ние постоянно се молим за някаква помощ. Това изхабява и уморява. Моят син е на 20 години, аз като чуя, че трябва да ходя за лекарства, и се плаша. Това е за цял живот, не е моментно състояние. Искаме индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждания. Тези 900 лв., които се дадох, са на калпак. Полага ти се количка, от която нямаш нужда, или рехабилитация, от която нямаш нужда. Искаме да се установи всеки от каква помощ има нужда, за да продължи да бъде част от това общество. Децата да ходят на училище, възрастните да работят и плащат данъци. Имаме крещяща нужда от някаква стъпка, защото хората с най-тежки увреждания са оставени да вегетират. Това е геноцид. Всяка майка която гледа човек с увреждания иска да работи, но не може. Тя остава с детето си с 220 лв. И всяко кандидатстване за асистентска програма е уморително. Обучават ни хора, които не са виждали човек с увреждания. Дават ни работно облекло, за да гледаме децата си ", сподели Дияна Димитрова, майка на дете с увреждания. 

"Принудена бях да стана юрист, за да се преборя със системата, защото войната е огромна. Защо едни и същи закони на територията на малка България във всеки регион се тълкува различно? Местната власт трябва да ни обслужва. Ние мислим за майките в малките селца, които са изоставени напълно. Как може да има квотен принцип на разпределяне на програми? На Кравата Пенка се реши проблемът за една седмица, а ние години наред обясняваме едно и също нещо и няма кой да ни чуе. Искаме пълна реформа в системата, социалният работник да дойде да види на място всеки човек с увреждания. Не искаме чиновници да ни обучават от трибуната как да си гледаме децата, чудим се да се смеем ли, да плачем ли", споделиха други родители. 

Вижте във видеото какво още споделиха близките с министъра!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.06.2018 г.
0
 
 
Вие, мили хора, ще има да чакате още дъъълго! Това е положението, докато не изчерпат търпението ни!
0
 
 
Всички социални министри трябва да са отговорни не един да дърпате
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: