Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Общината плаща близо 6 хил.лв. на варненка заради дърво, потрошило автомобила й
Автор: Пламена Николова 15:22 / 13.07.2018Коментари (1)3837
© Varna24.bg
Илюстративна снимка
Близо 6 хил. лв. обезщетение ще плати Община Варна на варненка за това, че паднало дърво е потрошило автомобила й, научи Varna24.bg

Още 1354лв. за разноски по делото ще са за сметка на местната хазна, става ясно от решение на съда във Варна.

В исковата молба се твърди, че ищците притежават лек автомобил марка "Сузуки", модел "Витара" цвят "Бордо металик", като същия предоставили на дъщеря си на 29.10.2017г.  Щерката привечер е паркирала автомобила си пред дома си. 

Вечерта на 30.10.2017г. около 01 ч. тя е подала сигнал на тел. 112 за паднало дърво върху автомобила, като на място е пристигнала група от РСПБЗН – Варна, която е отстранила падналото дърво.

Ищците пристигнали на адреса на следващата сутрин и констатирали, че вследствие на падналото дърво на лекия автомобил са нанесени значителни материални щети.

Живущите от близките жилищни сгради обяснили, че са подавали многократно молби и жалби до Община Варна с искане това дърво да бъде премахнато, но резултат нямало.

Дърветата като улично озеленяване по смисъла на чл. 61 ал. 2 от ЗУТ са публична общинска собственост.

Община Варна е сключила договор за поддържане на зелените площи в района и като възложител носи отговорност за действията и бездействията на фирмата, се посочва в документацията по делото.

До настъпване на инцидента Община Варна не е предприела мерки по премахване на опасното дърво /клон/ или предприетите от нея са били незначителни. Налице е щета, която е пряка и непосредствена последица от неизпълнение на Община Варна, респективно районният кмет, по премахването на дървото. Налице е бездействие от страна на работниците, поднадзорни на Кмета на Община Варна, които не са изпълнили задължението вменено в чл. 45 от Наредба за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на Община Варна. Поради това се счита, че отговорността е на Община Варна, като собственик на падналото декоративно улично дърво, категоричен е съда.

Юристите на общината са обжалвали, като в част от мотивите си са посочили, че не е ясно как се е грижил собственика за автомобила си и дали исканата сума е само за покриване на щетите от падналото дърво или и за други повреди по колата, които нямат касателство с това. Според защитниците на Община Варна размера на исканата сума  е силно завишен. 

Свидетел на случилото се обаче посочва, че след като колата била паркирана пред блока чули аларма и той излязъл да провери какво става. Видял, че върху  колата имало паднал огромен клон. Духало вятър, но не силен, нямало дъжд или градушка. Клонът, който бил паднал върху тавана на колата, бил изсъхнал. Самото дърво, от което излизал клонът било изсъхнало, сърцевината му също. Самият клон бил паднал върху тавана на колата, на "Сузукито“, който бил смачкан. Отгоре имало багажник, който също бил смачкан, имало и гума на задния капак, която също била повредена. Отстрани от лявата страна двете врати били изкривени и самата носеща греда между двете врати също. Драскотини също имало доста от самите клони. Чакали пожарната, която дошла и започнала да реже клона.  Тогава също видял, че в самата сърцевина на клона имало изгниване.

Едва след инцидента от районното кметство констатирали, че дървото трябва спешно да се отреже. 

В заключение съдът се произнася, че Община Варна трябва да заплати исканата сума и разноските по делото, тъй като не е изпълнила задълженията си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: