Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
17-годишен ученик от НУИ с първа самостоятелна изложба
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 09.11.2018Коментари (0)2965
©
Първа самостоятелна изложба на 17-годишния Максим Христов, ученик в НУИ "Добри Христов", гр. Варна.

"Родителите ми казват, че рисувам от 4-годишен , но аз нямам спомени оттогава.  Ясно си спомням, че когато бях на около 6 години, обичах да играя с играчки и да гледам детски анимационни филми. За жалост никъде нямаше играчки с героите от филмчетата. Затова си рисувах тези, които харесвах най-много, изрязвах ги и си играех с тях."

Така 17-годишният Максим описва първите си стъпки в изобразителното изкуство. Когато е ученик във втори клас, родителите му го записват в школата на големия художник и педагог Радко Мурзов. Там подобрява техниката си в рисуването с бои и графични материали. Подготвя се за изпита за НУИ "Добри Христов" след 4 кл. и е приет в престижната паралелка с отличен резултат. С най-висока оценка преминава и изпита за 8 клас в същото училище. Успоредно с учебните часове там, вече 9 години посещава без прекъсване и Школата по живопис на Мурзов. 

Максим се увлича по сюрреализма, импресионизма, абстракционизма, кубизма и експресионизма, съответно и от големите имена в тези течения в изобразителното изкуство - Салвадор Дали, Фрида Кало, Клод Моне, Едуар Мане, Винсент ван Гог, Марк Ротко, Вилем де Кунинг, Джаксън Полък, Егон Шиле, Густав Климт и разбира се - Пабло Пикасо.

Темите, които вълнуват младия художник, също са разнообразни. Ограничения във цвят и форма няма, а акцент обикновено поставя върху персонажите - най-често човешки фигури. Женското тяло също присъства в много от творбите му. Красивите форми, промяната на елементите от реалния живот са отличителен белег в картините му. Фоновете са често в експресионистични шарки, а на преден план изпъкват преувеличени, стилизирани елементи.

Въпреки свободата на изразяване, Максим не пренебрегва изцяло класическите правила за сенки, перспектива и пр.

Рисува с маслени бои на платно, експериментира с компютърните картини, с пясък, лепило, папие маше...

Максим Христов е печелил десетки национални и няколко международни конкурса. Едно от най-престижните му отличия е трето място на Международния детски конкурс на Lions Club. Последното му признание е второ място в Международния конкурс ,,Славянски звън". Участвал е в градски, национални и  два международни пленера като възпитаник на Школата по живопис на Радко Мурзов. Черпил е опит и знания от учители и възпитаници на школи от Русия, Украйна и Беларус.

За настоящата изложба:

Идеята за самостоятелна изложба се родила преди около година, когато Максим вече е натрупал достатъчен опит в рисуването с маслени бои. През лятната ваканция работил много, за да избере най-доброто от готовите си платна. Повечето от картините в изложбата са от последните месеци, защото уменията му се подобряват с всяка следваща картина. Диапазонът на темите, техниките, сцените и персонажите е толкова широк, че не биха могли да се обединят от едно заглавие.

Изложбата ще продължи от 10 до 24 ноември във ФКЦ.

Откриване: 10.11.2018 г., 18:00 ч.

Заповядайте, за да споделите резултата от усилената работа на един млад талант, осъществената амбиция и сбъднатата мечта на 17-годишния Максим Христов!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (425) 14%
Добре, но можеше и по-добре (408) 13%
Не се справи (588) 19%
Пълна трагедия (1632) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: