Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Президентска република ще махне от политиката хиляди неподготвени навлеци
Автор: Екип Varna24.bg 14:37 / 31.05.2016Коментари (0)1066
©
Божидар Димитров е български историк и директор на Националния исторически музей. Той беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 - февруари 2011).

-Г-н Димитров, наскоро в интервю бившият конституционен съдия Георги Марков заяви, че най-правилният изход за страната е избори 2 в 1 на есен. Какво е Вашето мнение?

-Теоретично избори 2 в 1 трябва да има по една проста причина. Има разбиване на политическите партии, влезли в Народното събрание, включително и тези, които формират управляващото мнозинство - Реформаторския блок с неговата издънка - партията на Иван Костов и Радан Кънев. АБВ излезе от управлението и сключи странни съюзи с личности като Слави Бинев и моя приятел Любен Дилов, който и аз вече не знам каква му е боята. Явно отново ще трябва да бъде премерено общественото мнение по въпроса, а това става само чрез избори. Тогава ГЕРБ би могъл да получи и по-стабилна опора на своята власт, от колкото днешните 83 депутати.

- Реално ли е обаче да се случат тези избори - и президентски, и парламентарни?

- Напрегнатата обстановка около нашите граници налага страната да живее стабилно, тоест да има правителство, което да управлява и да си изкара целия мандат. Тъй като нищо не застрашава мандата му, куриозното беше, че след напускането на една от партиите, депутатската подкрепа за правителството се увеличи. Това е прецедент в световната практика. Би трябвало всички да знаем какво става в Македония, където държавата практически е изчезнала. Турция се превръща в една тоталитарна Ислямска държава. Има една милионна маса бежанци, която стои в очакване на южната ни граница и вероятно ще щурмува страната ни през летния период. От тази гледна точна е по-добре да се проведат избори само за президент.

- Какъв трябва да бъде следващият държавен глава на България?

- При формата на управление на страната - парламентарна република, президентът не решава нищо и има много малко власт. За това този въпрос ще ме заинтересува много, ако решим да сменим формата на управление на президентска република. Така е в най-водещите държави САЩ, Русия, Франция. Президентската република ще оздрави политическия живот в България. Ще махне от политиката хиляди неподготвени навлеци, които са създали над 400 партии с една единствена цел - да се доберат до заветния 1 процент, който им осигурява 800 000 лева годишно безвъзмездно или да пречат на останалите партии, спечелили болшинство, да реализират своите програми. Политическата професия не е лесна работа. Невъзможно е да чуеш на запад от Калотина приказки от рода - днес захвърлям брашнарството или телевизионния екран и минавам в политиката. Политиката е наука, изкуство и тя не може да се практикува от всеки неподготвен човек. За щастие в България има подготвени хора. Освен това пропорционалната система на избори при парламентарната република изключва всички качествени хора, априори, и идват на власт хора, които стават депутати, министри, зам.-министри, хора, които имат пари и буквално се купуват местата.

- Готов ли е Бойко Борисов за президент на страната?

- Да, той е един от хората готови за президент. Бих споменал и други имена, защото някои твърдят, че нямаме подготвени хора. Бих споменал Марин Райков, себе си дори и много други хора.

- Може ли според Вас Слави Трифонов да влезе в политиката и ако се намърда има ли шанс за успех?

- Този човек има огромна популярност. Признавам, че той е рядко явление в шоубизнеса. Той може да ентусиазира 100 000 чалгаджии и същевременно 100 000 патриоти, пеейки има революционни възрожденски песни не по-зле от колкото чалгата. Но от въпросите в референдума, който той инициира си личи, че той не е подготвен за политиката. Той заявява следното: Депутатите ще ги намалим от 240 на 120 и това ще доведе до качествени хора. Единствената полза от такова намаление, ако има такава, ще бъде известна икономия за държавния бюджет. При тази система на управление дали са 240 или 120 негодниците, както той ги нарича, е без никакво значение. Същото важи и за въпросите, свързани с избирането на областни полицейски началници. По начина, по който се организират подобни избори в България нищо чудно да видим Митьо Очите да управлява Областната дирекция на полицията в Бургас след известно време.

Източник: Блиц









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: