Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
24 май е! Варна празнува!
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 24.05.2016Коментари (0)3492
Изключително тържествено, трогателно и емоционално Варна посрещна 24 май, Денят на българската просвета и култура, предаде репортер на Varna24.bg

Стотици хиляди варненци излязха на площад "Св. Св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм, както и по булевардите "Мария Луиза", "8-ми приморски полк" и "Сливница", за да се включат в празничното шествие по случай празника. 

Програмата започна в 9,30 ч. с празнична Света литургия пред Катедралния храм "Св. Успениено" във Варна.

Хиляди ученици, преподаватели, културни дейци и родители преминаха с българския трикольор в ръце пред официалните лица на трибуната. Невероятно красива феерия сътвориха малчуганите, облечени в пъстроцветни костюми. 

Преди началото на шествието с треперещ от вълнение глас поздрав към варненци отправи кметът на града Иван Портних:

"Уважаеми преподаватели, културни дейци, варненци, уважаеми дами и господа, носители на награда "Варна", уважаеми съграждани ...По традиция днес сме се събрали да отбележим един от най-българските празници, 24 май-Денят на българската книжовност и култура. 

Денят, в който се прекланяме пред делото на светите братя Крил и Методий, защото тяхното дело е символ на националното ни обединение. 

Не случайно нашата азбука е част от световното културно наследство. Не случайно светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за покровители на Европа. Нека се гордеем, че сме българи. Нека помним, че и ний сме дали нещо на света, на всий славяни книги да четат...

Честит празник на първокласниците, които вече могат да четат, на абитуриентите, които с трудолюбие и грамотност ще търсят своята професионална реализация, на учителите, които са нашите съвременни народни будители, на всички, които обичат, пазят и творят на нашия прекрасен български език. 

Честит празник на всички, които посрещат 24 май извън пределите на страната ни. Честит празник Варна!", каза кметът.

След него тържесвено слово произнесе варненският и великопреславски митрополит Йоан, който поздрави всички с "Христос Воскресе!".

Началото на шествието  тръгна в 10 часа от площада пред Катедралата. В него се включиха над 10 000 ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата, деца от детските градини и школите на града.

Под звуците на химна "Върви, народе възродени" шествието по бул. "Мария Луиза" традиционно поведоха учениците от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от възпитаниците на ОУ "Панайот Волов", което т.г. получи почетен знак от президента, по случай своята 135-та годишнина.

След тях вървяха училищата, спечелили награда "Варна". Следваха ги блоковете от общински и частни детски градини, училища, университети; представители на културни институции. 

По време на шествието доброволци и представители на неправителствени организации пуснаха балони в цветовете на логото на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Общо в празничното шествие се включиха 64 блока. Докато децата се вълнуваха от празничната церемония, в която участват, възрастните си спомниха времето, когато самите те са марширували на същия този площад. 

Програмата по отбелязването на 24 май предвижда в 12,30 ч. На Морска гара във Варна да започне ветроходният Парад на буквите, част от регатата "Варна ченъл къп". 

В 12:40 ч. ще започнат гонки във Варненския залив, а награждаването на призьорите ще бъде в 19ч. на Морска гара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: