Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Карин дом представи иновативни подходи за работа с деца със специални потребности
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 15.03.2016Коментари (0)1043
©
Лектори от Карин дом, Великобритания, български университети и други специалисти, представиха ефективни подходи и резултати от тяхното прилагане на Международна конференция на тема "Моделиране на нови услуги за деца с увреждания в България" пред 437 участника. Конференцията се организира от Фондация Карин дом и се проведена 11-12.03.2016 година в аулата на Икономически Университет - Варна.

Екипът на Карин дом показа методи, които специалистите са адаптирали от партньори от Великобритания и САЩ и разпространяват чрез обучения сред други организации в страната.

"Искаме да въведем промяна на термините-вместо "деца с множество увреждания" -да говорим за"деца с комплексни и интензивни нужди от подкрепа", а вместо "инвалидни колички"- да използваме "адаптивни колички".

"Трябва да се промени и мисленето за децата с комплексни и интензивни нужди от подкрепа в България! Трябва да се мисли не само по посока на задоволяване на ежедневните нужди, но и за развитието на потенциала и обучителните способности на всяко конкретно дете", подчерта Звезделина Атанасова ( Директор на Център за професионално обучение "Карин дом").
Видеоматериали показаха как чрез сензорни приказки децата в Карин дом от група "Усмивка" се запознават със света около себе си, комуникират и се забавляват.

Николета Йончева, логопед и обучител от Карин дом, сподели за "Семейно-медиираната интервенция" и успехите на група "Малки + " за деца с комуникативни нарушения и аутистичен спектър: "Трябва да излезем от "експертния модел" за работа с децата и да превърнем семейството във водещ фактор! Искаме да обучим родителите, близките, хората, с които детето общува, за да можепридобитите практически умения и натрупаната увереност да дадат възможност на близките и семейството да осигурят максимална терапевтична подкрепа и справяне с различни ситуации в ежедневието.


Д-р Ким Тейлър - директор на Спринг Комън Академи във Великобритания, училище за деца със специални нужди сподели: "В Карин дом ни впечатли топлото отношение към децата, колко бързо специалистите усвояват новите методи за работа и ги адаптират за българската среда".

Според Ким Тейлър, когато поставяме цели в терапията и обучението трябва да имаме не само краткосрочна визия за децата, но и дългосрочна -какви умения и знания ще са им необходими, за да могат да се включат в обществото като големи, зрели хора, тяхната реализация и възможно най-независим живот.


Стела Пламенова, зам. директор в английското училищеказа:"Това, което е важно във Великобритания е че се уповаваме на изследвания, факти и доказателства при избора на метод за терапия и обучение."


Акцент се постави и върху адаптацията на децата в детската градина. Антоанета Петрова - главен учител в ОДЗ N13 " Детска радост" сподели: "Нашите учители се нуждаят от практическа насоченост и точно това получихме от специалистите на Карин дом. Благодарим за подадената ръка, за да успеем да приобщим децата!Липсата на достатъчно асистенти и помощник учители е общ проблем за яслите и детските градини у нас.Важно е социалните асистенти да не са само придружители на детето, но и партньори на семейството и учителите!"

В конференцията взеха участие партньори на Карин дом и асоциирани обучители към екипа. Те представиха методи и подходи, които се предлагат в Карин дом и други центрове в страната, като сензорно-базираните дейности, мениджмънт на проблемното поведение, концепцията Бобат. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: