Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зам.-министър: Изтървем ли проблема с чумата по свинете във Варненско, ще плаче цяла България
Автор: Пламена Николова 11:12 / 14.02.2019Коментари (0)4178
© Varna24.bg
Кметове на общини и населени места от Варненска област, експерти от Министерство на земеделието и храните и от БАБХ-Варна се събраха на специално заседание днес, за да набележат мерки за справяне с чумата по свинете след поредния случай на открито заразено диво прасе в землището на девненския квартал "Повеляново", предаде репортер на Varna24.bg

На срещата присъства и зам.-министъра от МЗХ Янко Иванов. В началото на заседанието областният управител на Варна Стоян Пасев заяви лаконично, че двете взети проби от дивото прасе са положителни за африканска чума. 

"Предния път не допуснахме да пламне заразата, трябва да се реши как ще се процедира сега", каза Пасев. 

"Самият факт, че дойдохме тук говори за това, че ситуацията не е спокойна. Имаме нов случай, което значи, че трябва да изясним дали е внесен отвън или е от дивата популация в района. В такива случаи се вземат няколко вида мерки. 

Първата е да се претърси района за диви животни, тъй като това прасе вероятно е живяло в група и останалите също са заразени. Незабавно трябва да се открият, да се евакуират или загробят заради риска от зараза. 

Втората мярка касае индустриалното свиневъдство. В района има две големи свинеферми, в Слънчево с 40 000 прасета и в Долни Чифлик с 10 000. Там трябва да сме особено внимателни, да се набележат редица мерки за недопускане зараза и разпространението и в търговската мрежа. 

Третата мярка касае домашните прасета по дворовете и кочините на хората, които не са регистрирани. 

Трябва да се вземат спешни мерки за информиране на всички хора, които ходят в гората като ловци, овчари, гъбари и дъвросекачи, защото вирусът е много устойчив и може да бъде пренесен от популацията на дивите прасета към домашните. 

От решаващо значение е дори да открием нови случаи да не допуснем смесването на двете популации - на дивите и домашните прасета. 

По принцип мерките, които се налагат при дивите животни са значително по-леки, докато при домашните рестрикциите са много сериозни. 

Опасността е, ако има крокодил в езерото, ние да поемем риска да влезем да се къпем в него. 

Затова трябва да бъдат взети железни мерки за биосигурност в индустриалните ферми. Филтри на входа и изхода, да се спазва строг пропускателен режим. Ще решим как да процедираме и при домашните свине. По принцип не е редно ловджиите да отглеждат домашни прасета. Ще бъде обсъдено с Агенцията по горите какви инструкции да проведат сред всички, които посещават горските райони. Сред ловджиите има и голяма част чужденци, но те имат български водачи. Трябва всички да са наясно как трябва да процедират, ако видят трупове на диви свине и други диви животни. Не можем да гарантираме, че няма да се появи нов случай. Вече десет години водим тая битка, както преди време заявих, чака ни дълга и опасна война. 

Докато имаме неблагополучие при нашите съседи от север - Румъния, които се простират до Видин чак, трябва да сме много бдителни. 

Засега няма да бъде наложена забрана да се търгува с месо от свинекомплексите в района, но ще се дадат предписания при какви условия може да се колят прасета и да се търгува с тях. 

Кметовете на отделните общини и населени места трябва да са съпричастни, те също имат задължения по Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Във варненско е единственият проблем с чумата по свинете и ако го изтървем, ще плаче цяла България", каза зам.-министър Иванов. 

Вижте още във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 31
08.12.2021 »
06.08.2020 »
09.01.2020 »
27.08.2019 »
23.08.2019 »
22.08.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: