Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цветята във Варна поскъпнаха за празника на влюбените, знаем ли символиката им?
Автор: Пламена Николова 11:57 / 14.02.2019Коментари (0)5779
Както всяка година цветята във Варна поскъпнаха за празника на влюбените, установи репортерска проверка на Varna24.bg

Търговците по цветните пазари обясняват, че поскъпването не е сериозно и се дължи на доставчиците, които завишили цената. Промените обаче не стряскат варненци и от вчера още търговията по цветните тържища върви с пълна сила. 

Изобилието и предлагането са огромни, като цените варират от левче за букетче от кокичета и минзухари, между 3 и 5 лв. за роза, 2 лв. за стрък фрезия или лале, 3 лв. за хризантема. Има огромни букети, чиято цена варира от 10 до 50 лв., както и саксийни цветя, които също са с най-разнообразни цени. 

Ако все още не сте решили с какво да зарадвате любимата жена, добре е да се запознаете със символиката на всяко цвете, тъй като различните цветя символизират и различни емоции и по-специални послания. Изборът на вида цвете никога не бива да е случаен. За да изберете правилното, научете повече за специфичния език на цветята.

Вярата в значението на цветята има дълбоки исторически корени. Тази традиция е въведена и пренесена от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, но има своето начало в по-стари антични практики. Езикът на цветята процъфтява през времето на Викториянската епоха, когато откритото изразяване на любовни симпатии и еротични намеци се е считало за неморално и подриващо обществените нрави. Ето защо "кодът" на цветята се е наложил като деликатен таен език без думи, чрез който младите влюбени си комуникирали. Известно е, че не само всяко цвете има свое значение, но и различните му багри – те изразяват определени нюанси, а понякога и цели идеи. Така един букет може да предаде цяло едно послание от чувства. Ето за какво намекват различните цветя:

Бегония – пожелание за дълъг живот и добро здраве.

Божур – неутрално цвете, подходящо както за любимата, така и за приятели или роднини. Поднася се на романтични и чувствителни жени. Символизира внимание и предпазливост на чувствата.

Виолетки – израз на скромност, свенливост и голяма симпатия, а също така и на непринуденост в отношенията.

Градински теменужки – семпло и непринудено цвете, израз на искрена симпатия и обич.

Далия – достойнство и елегантност.

Зюмбюл – свежест, младост, скромност. Непринудено цвете, много подходящо за пролетните празници. Има много силен и приятен аромат. В Ориента го поднасят в знак на обич на младоженците.

Ирис – приятелство и предвестие за добри новини.

Кала – красота, финес и царственост.

Калия – у нас калиите са символ на чистотата на младоженката, но в Западна Европа са траурни цветя.

Карамфил – в някои култури се възприема като траурно цвете. Той е много подходящ за съчетаване в букети. Поднася се при по-небрежни ситуации.

Лале – символ на най-искрени чувства и обич. Пролетно цвете, подходящо за 8 март.

Лилиум, Крем – символ на кралската власт, могъщество, сила. Цвете, което е подходящо за по-специални и тържествени поводи.

Люляк – означава лиричност, романтичност. Символизира красота и невинност.

Маргарита – наименованието означава още перла. Небрежно цвете за по-неформални поводи. Символизира невинност и чистота.

Момина сълза – тъга, но и крехкост и невинност.

Нарцис – според някои е студено цвете, особено предвид жълтия му цвят и ако се свърже с мита за Нарцис. Факт е обаче, че е едно от най-предпочитаните пролетни цветя.

Орхидея – близост в любовта, крехка и преходна красота.

Фрезия - невинност, красота и чувственост.

Хризантема – националното цвете на Япония, фигуриращо и в герба й. Символ на приятелство и топли чувства. Непретенциозно цвете, подходящо за всякакви поводи.

Циклама – цвете, което не може да остане незабелязано. Подходящо е за по-специални поводи. Символизира страст, наситени чувства.

Розата символизира любовта и възхищението от този, на когото се подарява. Предпочитат я пламенни, жизнерадостни и страстни натури. Възрастта на дамата играе роля в избора на подходяща роза. Добре е на младите девойки да се подаряват рози в светли тонове. Цветовете са от голямо значение:

- Червена роза – запазен символ на любовта, поднася се на любимия човек, когато искаме да кажем “обичам те“. Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червената роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна.

- Жълта роза – често се смята за послание на омраза. Според други тълкувания всъщност говори за приятелство. Жълтата роза е оригинален избор, от който не бива да се страхувате.

- Розова роза – нежност, благодарност, топли чувства. Симпатия. Не съдържа агресивността на любовната червена роза. Подходяща е за приятели и близки.

- Бяла роза – символизира вярност, искреност, невинност, чистота и непоквареност.

- Лилава роза – символ на влюбването от пръв поглед.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: