Младежи от Варна ще се учат да разпознават фалшиви новини и езика на омразата
Автор: Пламена Николова 10:06 / 30.09.2020Коментари ()1739
©
Днес , 30.09.2020 г. стартира обучение на тема: "Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ с участието на 24 младежи от гимназиален етап, на възраст от 15 до 19 години.

Обучението се организира от Сдружение "Моят град“ в партньорство с Регионален телевизионен център-Варна в рамките на проект "Аз и дигиталната реалност“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта.

Причината за избраната тема е, че според Индекса за медийна грамотност България е сред най-уязвимите страни към негативното влияние на фалшиви новини и феномена "пост-истина“.

Решението на този проблем е повишаване на медийната грамотност, чрез изграждане на критично мислене сред младежите, свързано с умението да се преценява всяка информация в интернет пространството критично и независимо и да се разпознават фалшивите новини и феномена "пост-истина“.

Според организаторите на инициативата, обучението се очертава, като най-доброто решение за справяне с този проблем, тъй-като критичният прочит на информацията е умение, което се научава.

Обучение "Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ ще протече в три модула  в залите на Регионален телевизионен център -Варна със следната тематика:

Как се създават новините в националните медии?

Как да разпознаем фалшивите новини и феномена "пост-истина“?

Как да се справим с натиска от невярна и подвеждаща информация в заобикалящата ни дигитална среда.

Практическата част от обучението в залите на РТВЦ- Варна има за цел и създаване на умения за говорене пред аудитория и видео-операторство. Младежите ще влязат в ролята на водещи, ще седнат на местата на реалните водещи на предавания, ще четат ауто кю, ще снимат с видеотехника и ще се запознаят от първо лице с етапите на работа в една национална медия. За пътя на една новина от нейния подател до  излъчването и в ефир.

За получените знания и умения от проведеното обучение, младежите ще получат сертификат Youthpass.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Mladezhi-ot-Varna-shte-se-uchat-da-razpoznavat-falshivi-novini-i-ezika-na-omrazata-1004931
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.