Във Варна не достигат над 1000 медицински сестри
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 26.10.2020Коментари ()2983
© БНР
Във Варна не достигат 1000 медицински сестри. Това каза председателят на УС на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи във Варна - Райна Бояджиева, в предаването на Радио Варан "Post Factum", с водещ Жоро Бекяров.

Проблемите на нашето съсловие, проблеми свързани с недостига на медицински специалисти, работещи в здравната система не са от вчера. На тези проблеми за съжаление управляващите не обърнаха внимание. Виждаме, че резултатът от това неглижиране на проблемите е критичният недостиг в условията на извънредната епидемична обстановка, каза още тя. България е на последно място по обезпеченост с акушерки и медицински сестри, посочи Бояджиева. 

Тя коментира и кадровия проблем в други общини от областта, както и идеята за разкриване на COVID отделение в Провадия. Бояджиева изрази скептицизъм, че медицинските сестри там доброволно биха се съгласили да работят с инфектирани с коронавирус пациенти. По нейна информация в болницата в Провадия здравни грижи предоставят 22 медицински сестри, а 70% от тях са в пенсионна възраст.

"Понятието ,,първа линия" не би трябвало да съществува за нас. Всички ние сме на предния фронт в борбата с болестта, независимо къде работим. Обявените критерии за получаване на бонуси от 1000 лв. за всички, които са пряко ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условия на Ковид са неточни и неясни. Нима колегите, работещи с деца в детско и училищно здравеопазване, в яслените групи, в педиатричните кабинети и отделения не са на "първа линия"?!? Предвид на това, че именно децата са изключително ефективни разпространители в тези среди. Нима, ние, работещите в други отделения и клиники можем да сме спокойни, че нашите пациенти нямат заразоносителство?!? Да, стриктно изпълняваме всички указания за работа, носим предпазни средства, правим щателна дезинфекция, но няма как да изпълним третото изискване- дистанцията спрямо пациента. Естеството ни на работа е такова, че изисква близък контакт при изпълнение на манипулации и всички грижи. А има ситуации, когато пациентът срещу нас не носи защитна маска за лице поради медицински указания или здравословен проблем. Тогава ние сме изложени на огромен риск от заразяване. И въпреки всичко се борим за чуждия живот, докато рискуваме своя."



Още по темата: общо новини по темата: 14912
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/2486 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-ne-dostigat-nad-1000-medicinski-sestri-1014283
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.