Броят на жертвите на земетресението, ударило Измир, се увеличи
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 31.10.2020Коментари ()1076
© Reuters
Броят на жертвите на земетресението, което удари град Измир в Турция, се увеличи до 17 души, а ранените вече са 700. Губернаторът Явуз Селим Кьошгер каза пред репортери, че четири сгради са напълно разрушени, а 70 души са спасени от развалините.

Той добави че един от смъртните случаи се дължи на удавяне заради мини-цунамито. Професор Халук Йозенер, ръководител на Института за изследване на земетресенията в обсерваторията на университета "Божазичи", заяви на пресконференция в Истанбул, че след земетресението, продължило повече от 15 секунди, е имало 19 вторични труса между 3,3 и 4,8 по скалата на Рихтер.

Той също така каза, че по време на труса се е разкъсала разломна линия с дължина от 30 до 40 километра. Малко след земетресението президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всички правителствени институти са мобилизирани, за да помогнат на Измир.

"Ние заставаме с всички наши граждани, засегнати от земетресението, с всички възможни средства. Всички наши институти и министри са мобилизирани “, каза той.

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват как хората отчаяно премахват отломките на някои срутени сгради, за да стигнат до хората, попаднали под развалините.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Broyat-na-zhertvite-na-zemetresenieto-udarilo-Izmir-se-uvelichi-1016264
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.