Връщат блясъка на НУ "Васил Левски" в квартал "Аспарухово"
Автор: Пламена Николова 16:10 / 20.05.2021Коментари ()1181
©
Случайно открит барелеф и няколко ентусиасти връщат блясъка и идентичността на НУ “Васил Левски" в квартал "Аспарухово". 

Историята започва през 2018 година, когато се налага спешен авариен ремонт на НУ “Васил Левски". Тогава барелефа на патрона на училището е свален, счупен и е бил обречен на унищожение ако не се бил намесил автора на творбата. Варненския скулптур Петьо Тодоров прибира  счупеното си произведение с идеята да го реставрира. За съжаление умира преди да успее.

Група ентусиасти обаче решават да направят копие на барелефа и да го поставят на мястото на стария. С изпълнението се заема Иво Тодоров- “Silex 2001", финансовото обезпечаване идва от Канада в лицето на бизнесмена Марин Балинов*- “LEVSKI Logistics" Ins., а с поставянето на барелефа ще се заемат мотористи от мото клуб “Братя във вятъра" MCC. 

Завършването на ремонта на училището и възстановяването на учебния процес са важни за образованието на децата в квартал Аспарухово. Барелефа на Васил Левски обаче е необходим за изграждане на национално самочувтствие.

Всяка една стъпка от възстановяването и поставянето на скулптурата е дело изцяло на хора, които милеят за българската история и за своите национални герои, независимо в коя част на света живеят. Екипът, който стои зад благотворителното дело умишлено не е търсил съдействие от институциите, за да няма политизиране на акцията.

Стария и счупен барелеф е открит в ателието на скулптура Петьо Тодоров и ще бъде дарен на училището.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vrushtat-blyasuka-na-NU-Vasil-Levski-v-kvartal-Asparuhovo-1086213
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.