Мария Бакалова стана кръстница на първия военен изследователски кораб у нас
Автор: Пламена Николова 13:00 / 27.07.2021Коментари ()2709
България има своя първи военен научноизследователски кораб, а негова кръстница, и то в деня на Освобождението на Варна, стана номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова, предаде репортер на Varna24.bg.

Церемонията, на която тя даде на кораба името "Свети свети Кирил и Методий", се проведе в Пункта за базиране на Военноморските сили.

Освен обичайните дейности за такъв тип кораби, този ще има и още една много важна задача, като това да осигурява българските антарктически експедиции.

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт (БАИ).

На тържествената церемонията по присвояване на име на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421 в Пункт за базиране - Варна присъстваха много официални гости.

Повече вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Mariya-Bakalova-stana-krustnica-na-purviya-voenen-izsledovatelski-korab-u-nas-1109891
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.