Варненски уникален раннохристиянски манастир е обновен и разкрива нови тайни
Автор: Пламена Николова 14:26 / 18.08.2021Коментари ()2885
В местност Джанавара, в началото на кв. "Аспарухово" се намира уникален по рода си културен обект, който може да прослави Варна с археологическото си наследство.

Проектът на Сдружение "Наш Свят“ "Социализация и популяризация на раннохристиянски манастир V-VI век – Джанавара“, финансиран от Фонд "Култура“, Община Варна, успешно приключи и проведе редица дейности в периода м.май-август, които допринесоха за постигане на резултати, които са видими, ще спомогнат за опознаване и запазване на Раннохристиянския манастир, за който малцина варненци и гости на града знаят.

Благодарение на археолозите Александър Минчев и Васил Тенекеджиев от Националния Археологически музей в гр.Варна, ученици от ОУ"П. Евтимий“ и доброволци от Еко-клуб "Защитниците на Черно Море“ към Сдружение "Наш свят“ беше реставриран паметника на Х. Шкорпил, бяха подготвени и поставени информационни табели, организирани почистващи акции и ден на отворените врати в местност Джанавара.

Триизмерен модел на културния обект, както и промоционален филм с автор Ива Панева и сайт ще допринесат за популяризиране на това културно наследство и поддържането му с цел запазване на историческата му значимост. Ежегодните разкопки, които се провеждат на обекта разкриват нови артефакти, тайни и знания.

https://www.facebook.com/Раннохристиянски-манастир-в-м-ст-Джанавара-103298375263704/

https://sites.google.com/view/monastery-djanavara/


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-unikalen-rannohristiyanski-manastir-e-obnoven-i-razkriva-novi-taini-1116929
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.