Асоциация организира блокада на банките
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 19.10.2009Коментари ()634
© Varna24.bg
За да се справи правителството с бюджетния дефицит започна да подготвя мерки, като "лица които не са си платили здравни осигуровки няма да имат право да напускат страната" и "затвор за неплатени осигуровки". Тези мерки противоречат на основните права на хората и са против тях. Държавата се опитва чрез рестриктивни мерки, които ограничават правото на свободно предвижване и свобода с цел попълване на бюджетен дефицит, но в същото време категорично отказва да се намеси и да регулира дейността на банките в страната. Това е позицията на Националната асоциация на българския бизнес.

Хората не могат да плащат, защото банките обезкървавяват населението чрез плащане на непосилни високи лихва в ситуация на световна икономическа криза. При условие, че една и съща банка в друга европейска страна е намалила лихвите по кредитите на 3% поради тежката икономическа криза, при нас тя я увеличава на 15% лихва.

Заради това асоциацията организира Национална блокада на банките днес. Всички граждани, които не са доволни, ще могат да застанат пред централата на банката си в своя град между 12 и 13 часа и да си изразят несъгласието. Този протест ще се провежда всяка седмица в продължение на един месец.

На 26 октомври, понеделник ще бъдат официално поканени всички банки да подпишат споразумение с НАББ, с което да се договорят относно условията, които ще предлагат на своите клиенти в положение на криза. От асоциацията искат намаляване на лихвите на 4%, даване на гратисни периоди минимум две години, банките да нямат право да пристъпват към принудителна продажба на обезпеченията за период от две години до отминаването на кризата и стабилизирането на икономическата ситуация.

Ако банките не уважат поканата, протестите ще продължават, категорични са от Националната асоциация на българския бизнес.



Още по темата: общо новини по темата: 4
28.08.2023 »
16.12.2009 »
28.10.2009 »
05.10.2009 »
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Asociaciya-organizira-blokada-na-bankite-115011
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.