ЕК съветва България да обърне внимание на лошите кредити
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 24.11.2021Коментари ()531
©
Финансовият сектор на България минава през пандемията от коронавируса с достатъчна ликвидност и капиталова адекватност, но съотношението на необслужваните кредити остава високо въпреки снижението до 5,9% през 2020 година, предупреждават от Европейската комисия в Есенния пакет на европейския семестър, съобщава Investor.

Пакетът се основава на есенната прогноза на ЕК, която отбелязва, че европейската икономика върви от възстановяване към експанзия, макар и да е изправена пред нови предизвикателства.

В доклада по механизма за предупреждение, който открива потенциални макроикономически дисбаланси, за страната ни е отбелязано още, че от съществено значение е внимателно да бъде проследено какво се случва с лошите кредити, особено след края на мораториума за плащане на лихвите и след оттеглянето на публичната подкрепа, отпускана заради разпространението на Covid-19.

В Есенния пакет е отбелязано още, че досега ЕК е допуснала 22 национални Плана за възстановяване и устойчивост, а Съветът е одобрил всеки един от тях. Предварително финансиране са получили 17 държави в общ размер на 52 млрд. евро.

Механизмът за възстановяване и устойчивост, който е основната част на NextGenerationEU, ще бъде по-тясно интегриран в новия цикъл на европейския семестър през 2022 година.

Общият бюджет на механизма е почти 724 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и нисколихвени заеми. България подаде своята заявка за тези средства в края на октомври. По тази европейска схема страната ни ще получи 6,6 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. България реши да не кандидатства за заемни средства.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/EK-suvetva-Bulgariya-da-oburne-vnimanie-na-loshite-krediti-1160671
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.