В неделя стартира полицейската акция "Светлина"
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 29.10.2009Коментари ()716
© Varna24.bg
Акция "Светлина" започва в страната на 1 ноември. От тази дата до 1 март водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието.

Поредната превантивна инициатива на Пътната полиция цели ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците и водачите с малък опит. Акцията ще протече на два етапа: предупредителен - от 1 до 8 ноември, и контролен - от 8 до 20 ноември.

Полицейската статистика сочи, че намалената видимост през настъпващия есенно-зимен сезон, липсващото или недостатъчно улично осветление при запазена висока интензивност на движението допринасят за нарастване на аварийността по пътищата. През този сезон се увеличават злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, особено в съчетание на неправилно движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието.

Затова в рамките на операцията пътните полицаи ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и изправността на устройствата за измиване на предното стъкло. 

От 1 до 8 ноември включително, когато е предупредителният период на акцията, пътните полицаи само ще предупреждават водачите да отстранят неизправностите по автомобилите си, но след 9 ноември ще налагат санкции.

Съвместно с представители на общинските администрации и на пътните управления ще се извърши оглед на уличното осветление, повредите на пътните платна, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, за да се отстранят нередностите.

От Пътна полиция напомнят, че за неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лв и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лв и отнемане на 6 контролни точки.



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-nedelya-startira-policeiskata-akciya-Svetlina-116775
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.