Съдът забрани строежа на „Свидетели на Йехова“
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 05.12.2009Коментари ()1980
Административен съд Варна забрани строежа на сграда на "Свидетелите на Йехова" в квартал "Възраждане". Правораздавателният орган обяви за незаконна заповедтта на кмета на морския град, с която се изменя ПУП-ПРЗ на имоти 168 и 169 в район "Младост". Това практически прави невъзможно строителството на административна сграда на "Свидетелите на Йехова" на това място. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Правораздавателният орган е излязал и с определение по жалбата на живущите в района срещу разрешителното за строеж, издадено на сектата. Магистратите са категорични, че този въпрос не е от тяхната компетентност. Разрешителното за строеж трябва да се обжалва пред директора на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, коментират от съда.

"Свидетелите на Йехова" имат над 300 последователи във Варна - хора, на които им се нарушават правата по този начин". Това заяви пред "Позвънете" Христо Николов от Съвета за религиозна свобода на вероизповеданието. Вече повече от 8 г. "Свидетелите на Йехова" развиват своята дейност във Варна. Дори и да нямаме наша сграда, ние ще продължим да се събираме", зарече се Николов. Той е категоричен, че вероизповеданието ще продължи да търси и защитава правата си в съда.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudut-zabrani-stroezha-na-Svideteli-na-Iehova-123326
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.