Чуждестранни учители гостуват във варненско училище
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 21.03.2022Коментари ()1323
Осемнадесет ученици на възраст от 12 до 14 години и 6 учители от Литва, Полша и Турция гостуват от днес до края на седмицата в СУ "Гео Милев“ –Варна. Те са участници в проект "Различни страни, еднакви ценности“ по програма "Еразъм+“.

Основната цел на проекта е учениците да осъзнаят, че в европейското културно пространство ценностите са универсални. Като опознават  други страни, култури и традиции,  те по-лесно ще разберат своето общество и култура и мястото им в глобалния свят. Срещата е очаквана от ученици, учители и родители с особено нетърпение след дългия период на социална изолация и дистанционно обучение.

Учениците ще работят заедно по проектните теми, а към тях ще се присъедини онлайн и екипа от Италия.

Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. Преди специално подготвения концерт, в който прозвучаха песни и музикални ритми на страните партньори, те бяха поздравени от директора на училището Албена Павлова.

След игрите за опознаване децата ще участват в творческа работилница свързана с българския фолклор и танци, подготвена от ученици от гимназиален етап. През втория ден, разделени в смесени екипи и с помощта на техните връстници от СУ“ Гео Милев“, децата ще опознават Варна, по предварително определен маршрут, като търсят и научават факти за забележителности в града. Те ще посетят Археологическия музей, след което в учебния музей ще създадат свои реликварии по подобие на откритите в руините на църквата в местността Джанавара във Варна. 

В работната програма е предвидено още посещение на двореца, ботаническата градина и килийното училище в Балчик, посещение в делфинариума, традиционни спортни игри, презентации по теми свързани с проекта. В последния ден учениците заедно ще потърсят и представят това, което според тях ги обединява и ще нарисуват своето послание.

Участниците в проекта работят през годината в своите училища и по време на образователните обмени.Участниците в проекта повишават своите ICT умения изработвайки различни продукти, учат се да търсят и анализират информация, подобряват владеенето на чужд език и социалните си умения.

Следващите срещи по проект "Различни страни, еднакви ценности“ са през м. април и май в Полша и Литва.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Chuzhdestranni-uchiteli-gostuvat-vuv-varnensko-uchilishte-1234815
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.