Изтича срокът за подаване на данъчни декларации
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 03.05.2022Коментари ()615
© Нова нюз
Изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Става въпрос за пари, получени през годината от хонорари, наеми или други доходи, извън трудовите договори.

Хората, продавали стоки в интернет с цел търговия, също трябва да подават декларации пред НАП. Това може да стане както онлайн, така и на гишетата на приходната агенция.

Срокът за Едноличните търговци е 30 юни 2022 г.

Рано сутринта пред НАП в Хасково опашки няма. Божана Илиева от институцията обясни в ефира на "Твоят ден" по Нова нюз, че всички граждани, чиито доходи за изминалата година са повече от тези, обявени в трудовите правоотношения, трябва да подадат данъчна декларация.

"Все още има малък процент хора, които предпочитат да подадат декларацията си на хартия. Това обикновено са тези, които не са се сдобили с персоналния код. Подадени са над 90% от общия брой формуляри, които очакваме за тази година, така че днес едва ли ще има опашки", обясни тя.

По думите й доверието на гражданите в персоналния електронен ПИК код расте все повече, което значително улеснява подаването на декларации. "В електронната система лесно може да се види цялата информация за потребителя", допълни Илиева.

Заявяването и активирането на ПИК кода става бързо и удобно за потребителите, като дори през днешния ден може да бъде заявен такъв, коментира още тя.

"Подадените декларации могат да бъдат коригирани до 30 септември", уточни Илиева.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Izticha-srokut-za-podavane-na-danuchni-deklaracii-1259749
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.