Продължава всенародното веселие във "Владиславово" за празника на района
Автор: Пламена Николова 18:11 / 22.05.2022Коментари ()3560
Няколко дни продължава всенародното веселие и програмата, посветена на  празника на район "Владислав Варненчик", предаде репортер на Varna24.bg

В парка на квартала цвърчат кебапчета, извиват се кръшни български хора, разнася се аромат на понички и захарен памук.

За всеки вкус организаторите са подготвили вкусотии, сладки и солени изкушения, а за радост на малчуганите гостува Лунапарк с цветни атракциони, игри и изненади.

След Хоротеката в събота вечер, днес програмата продължава с Балканско парти с DJ Станимир Бацов и Нестинарско Шоу, което ще започне в 21:20 часа.

В празничния 24 май организаторите обещават среща с известната ТикТокърка - Кити в 18:30 часа, а специален гост от 20.30 часа ще бъде популярната народна певица и перкусионистка, обичаната варненска изпълнителка Елица Тодорова, дъщеря на вокалния педагог - Павлинка Тодорова. 

Както медията ни съобщи, официално Район "Владислав Варненчик“ отбелязва своя празник на 21 май - Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена. Организатори на културната програма по традиция са районното кметство и читалище "П. Р. Славейков 1928". 

Програмата започна в 10 ч. с водосвет в параклиса в местността Ментешето и продължи с концерт.  По-късно празнично шествие премина по бул. "Св. Елена" до читалището, където освен концерт се състоя и награждаване на победителите от конкурса "Пъстро и създадено с любов", който традиционно отличава създателите на най-хубавите междублокови градинки в квартала. 

Празничната програма продължи и днес с рисунка на асфалт и с камишибай театър пред сградата на читалището.

Утре, 23 май, от 18.30 ч. е концертът на ансамблите - "Странджа“ и "Българин“, също в читалището.

Споделяме и поздрава на кмета на района Николай Костадинов, който бе отправен вчера по повод светлия празник:

"Честит празник, Район "Владислав Варненчик"!

Поздравявам Ви за празника на нашия Район, който отбелязваме в деня на Св. равноапостоли Константин и Елена.

Изборът на датата 21 май за празник на Район "Владислав Варненчик“ е свързан с историята за изцеление на родено през 1890 г. сляпо дете. То проглежда, след като му измиват очите в изворчето в местността "Ментеше“. Св. Елена се явява в съня на майката на момиченцето и ѝ посочва къде и какво да направи. Признателните местни хора, в знак на благодарност на Св. равноапостоли Константин и Елена, издигат параклис на мястото.

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони. От древността се счита, че влизането в огъня с боси крака гони болестите, бедността и нищетата.

В празничният ден, искам да благодаря от мое име и от името на районната администрация на всички съкварталци за подкрепата в усилията ни да направим Район "Владислав Варненчик“ по-красив и по-благоустроен! Благодаря за активната гражданска позиция и за търпението! И независимо от трудностите, с които се сблъскваме за постигане на целите си, нашият Район се разхубавява, става все по-цветен, и по-приветлив!

Нека Св. равноапостоли Константин и Елена да ни закрилят! Нека се радваме на любов и уважение в сърцата на децата ни, защото те са нашата надежда и бъдеще.

Честит празник на Район "Владислав Варненчик"! Честит имен ден на всички именици! Бъдете здрави!", написа вчера Николай Костадинов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Produlzhava-vsenarodnoto-veselie-vuv-Vladislavovo-za-praznika-na-raiona-1270994
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.